Universiteit gaat de strijd aan tegen spieken

De Erasmus Universiteit Rotterdam bewapent tentamensurveillanten vanaf dit collegejaar met handscanners. Na een eerder ingesteld telefoonverbod tijdens tentamens, is hierdoor ook het toilet geen vrijhaven meer voor spiekers. Als een student naar het toilet moet tijdens een tentamen, zal een surveillant de geëxamineerde scannen op het bezit van elektronische apparatuur. Ook kladpapiertjes die tijdens het tentamen gebruikt worden, mogen voortaan niet meer de zaal uit. Studenten die binnenkort een tentamen hebben, kunnen ook hun horloge thuislaten. Sinds 1 september is het voor studenten verboden een horloge te dragen tijdens tentamens. Reden voor het regelpakket is de opkomst van „slimme apparatuur”, aldus een woordvoerder. In de oude reglementen was geen rekening gehouden met digitale apparatuur als een smartwatch.

Niet alle regels zijn aangescherpt. Zo hoeven studenten zich niet dubbel te legitimeren. Op enkele andere universiteiten moeten studenten zowel college- als identiteitskaart laten zien. Iedere faculteit van de Erasmus Universiteit krijgt dezelfde regels. Normaal bepaalt elke faculteit, via de eigen examencommissie, welke regels tijdens tentamens gehanteerd worden.

    • NRC