Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

‘Haagse jihadisten hadden explosieven voor aanslag al in huis’

De twee Haagse jihadisten die een aanslag wilden plegen op het kantoor van de Europese Commissie in Brussel hadden daarvoor de explosieven al in huis, schrijft het AD vandaag. De verdachten Adil U. en Zeyneb K. zouden ook andere jihadisten hebben geleerd hoe ze bommen moesten maken.

Berlaymont-gebouw in Brussel, het hoofdkantoor van de Europese Commissie.
Berlaymont-gebouw in Brussel, het hoofdkantoor van de Europese Commissie. Foto ANP / Lex van Lieshout

De twee Haagse jihadisten die een aanslag wilden plegen op het kantoor van de Europese Commissie in Brussel hadden daarvoor de explosieven al in huis, schrijft het AD vandaag.

De verdachten Adil U. en Zeyneb K. zouden ook andere jihadisten hebben geleerd hoe ze bommen moesten maken.

Op de avond van hun aanhouding begin augustus onderzochten de Belgische en Nederlandse politie vijf woningen in Den Haag en Brussel. Volgens de krant werden de explosieven toen aangetroffen. Ook vonden agenten een vuurwapen en kogelwerende vesten. De politie sprak tot nu toe over ‘jihadistisch materiaal’.

De twee jihadisten zouden een man en vrouw van Turkse afkomst zijn. Ze werden op de luchthaven van Brussel gepakt toen ze terugkeerden uit Turkije. Het tweetal was eerder vermoedelijk in Syrië geweest. Volgens de Belgische justitie hebben ze deel uitgemaakt van een terroristische groepering, terrorisme gefinancierd en de wapenwet overtreden.

De arrestatie toont volgens de krant aan dat er nauwe banden bestaan tussen radicale moslims in Nederland en België waarbij de beweging Sharia4Belgium en het later opgerichte Sharia4Holland een belangrijke rol zouden spelen.