‘Fuck it, I quit’. Ja, zo kun je als verslaggever ook ontslag nemen

Een verslaggever onthult live tijdens een journaal van lokale zender KTVA in Alaska dat ze eigenaar is van een cannabisorganisatie. Ze kan dus niet aanblijven bij de zender en neemt meteen maar ontslag en doet dat met de woorden ‘fuck it, I quit’. Met een verbouwereerde collega tot gevolg.

Je kunt het haar collega niet kwalijk nemen. In een tijdsbestek van twintig seconden heeft ze gehoord dat verslaggever Charlo Greene tijdens een verslag over iets wat de Alaska Cannabis Club heet onthult dat zij stiekem de eigenaar van diezelfde club is, daarom zal moeten stoppen met haar huidige baan én dat ook meteen doet onder begeleiding van de woorden fuck it, I quit. Met een verbouwereerde nieuwslezer tot gevolg. “Eh, we bieden ons excuus daarvoor aan…”

Charlo Greene werkt als verslaggever voor lokale nieuwszender KTVA 11 in Alaska. Ze was bezig met een item over de Alaska Cannabis Club, een organisatie die mensen die toestemming hebben (‘kaarthouders’) medicinale wiet te gebruiken verbindt met ‘kaarthouders’ die wiet kweken. Zij krijgen ‘donaties’ als een vergoeding voor de kosten van het kweken. De organisatie, die volgens Alaska Dispatch News sinds april bestaat, hoopt zo de toegang tot medicinale wiet voor patiënten uit te breiden. Ze bevindt zich alleen wel in nogal grijs gebied, wettelijk gezien.

Het is een actueel onderwerp. Op 4 november stemmen inwoners van Alaska of, op eenzelfde manier als in Colorado en Washington al het geval is, recreationeel gebruik van wiet mogelijk moet worden. En daar komt dan onder anderen Greene bij kijken. Zo zegt ze aan het eind van het item op KTVA:

“Now everything you’ve heard is why I, the actual owner of the Alaska Cannabis Club, will be dedicating all of my energy toward fighting for freedom and fairness, which begins with legalizing marijuana here in Alaska.”

En dan de inmiddels al veelbesproken woorden:

“And as for this job, well, not that I have a choice but, fuck it, I quit.”

Geen spijt

Goed, de opschudding was er. Uiteraard kwam daar allereerst de verklaring van de zender. Excuses voor wat er is gebeurd, Greene is ontslagen. Niet dat dat laatste nog nodig was natuurlijk:

Tegenover Alaska Dispatch News zegt Greene dat KTVA geen enkel idee had dat ze zou onthullen betrokken te zijn bij de Alaska Cannabis Club of dat ze live ontslag zou nemen. Nu kun je je afvragen of dat per se met een woord moet dat erg gevoelig ligt op de Amerikaanse televisie, maar ze heeft niet echt spijt:

“Als ik iemand heb beledigd, dan spijt me dat, maar ik heb geen spijt van de keuze die ik gemaakt heb.”

Greene zegt dat haar dramatische statement wel degelijk nodig was:

“Because I wanted to draw attention to this issue. And the issue is medical marijuana. Ballot Measure 2 is a way to make medical marijuana real … most patients didn’t know the state didn’t set up the framework to get patients their medicine.”

Ze maakt er werk van

We zijn nu nog geen dag verder, maar Greene is inmiddels al zeer openlijk begonnen met het “wijden van al haar energie”, zoals ze het live tijdens de uitzending omschreef, aan haar doel. De Alaska Cannabis Club is zelfs een crowdfundingsactie begonnen op Indiegogo. Het doel is om 5.000 dollar in te zamelen om “stemmers te informeren”.

In de bijbehorende video-oproep zien we Greene. Heel passend is de intro van het filmpje - ‘Why I quit’- haar live ontslag:

    • Frank Huiskamp