Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Auto- en motorsport

Defect stuur nekt Rosberg: nu is Hamilton weer eerste

Avondrace in Singapore.
Avondrace in Singapore. Foto AP

In de Grand Prix van Singapore was de techniek gisteren weer even scherprechter. Hoewel Mercedes een glansrijk seizoen doormaakt, viel de bolide van Nico Rosberg met technische problemen uit. Aartsrivaal en teamgenoot Lewis Hamilton profiteerde volop. Hij won de twee uur durende avondrace en heroverde de leiding in het WK-klassement in de Formule 1.

Rosberg had eigenlijk al voor de opwarmronde verloren. Elektronische problemen in zijn stuur gooiden zijn hele bolide in de war: geen hybridekracht, een haperend drag reduction system (beweegbare achtervleugel), een verstoorde versnellingsbak. Het zorgde er voor dat Rosberg, tot Singapore leider in het klassement voor de wereldtitel, bij de installatieronde niet van zijn plek kwam en naar de pitlane moest worden teruggeduwd om van daaruit te starten. Op het bochtige stratencircuit was zijn uitgangspositie van begin af aan hopeloos, Rosberg moest na vijftien ronden bij de eerste pitstop opgeven.

Met nog vijf grands prix te gaan heeft Hamilton een voorsprong van drie punten op Rosberg. Over twee weken wacht de GP van Japan, waar mogelijk Max Verstappen voor Toro Rosso al in de vrije trainingen zijn debuut maakt.