Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wonen

Extra beveiliging rond woning van Frans Timmermans

Vertrekkend minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans staat eerder deze maand in de Tweede Kamer de pers te woord over zijn benoeming als nieuwe Nederlandse eurocommissaris.
Vertrekkend minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans staat eerder deze maand in de Tweede Kamer de pers te woord over zijn benoeming als nieuwe Nederlandse eurocommissaris. Foto ANP / Bart Maat

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) heeft extra beveiliging rond zijn woning in Heerlen gekregen. Zijn huis is omheind met een hoog metalen hekwerk en extra beveiligingscamera’s. De maatregelen zijn genomen vanwege een “verhoogde dreiging” richting de minister, zeggen bronnen in Den Haag tegen NRC Handelsblad.

Die dreiging zou met zijn nieuwe functie als eurocommissaris in Brussel te maken hebben. Het ministerie van Veiligheid en Justitie kan niet zeggen uit welke hoek de dreiging komt. Het ministerie “doet nooit mededelingen” over de beveiliging van bewindspersonen, zegt een woordvoerder.

Timmermans werd begin deze maand door Jean-Claude Juncker, de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, gekozen tot vice-voorzitter van de Commissie en krijgt als eurocommissaris de portefeuille regulering. Volgens Juncker wordt Timmermans zijn rechterhand. “Hij wordt meer dan een medewerker, hij zal mij ook vervangen als ik er fysiek en mentaal niet bij kan zijn. Hij moet op de coherentie van het beleid letten”, aldus Juncker.