Erasmus gaat spiekers nog strenger controleren

De Erasmus Universiteit Rotterdam gaat dit collegejaar nog fanatieker op jacht naar spiekers. Studenten worden tijdens het maken van tentamens door surveillanten met handscanners gecontroleerd op het bezit van elektronische apparatuur. Hierdoor is ook het toilet geen vrijhaven meer voor spiekers. Eerder werden mobiele telefoons al verboden tijdens tentamens. Die kunnen nu ook niet meer verstopt worden onder kleding of in schoenen of laarzen.

Als een student naar het toilet moet tijdens een tentamen, zal een surveillant de geëxamineerde scannen. Ook kladpapiertjes die tijdens het tentamen worden gebruikt, mogen voortaan niet meer de zaal uit.

Sinds 1 september is het voor studenten ook verboden een horloge te dragen tijdens tentamens. Reden voor het regelpakket is de opkomst van „slimme apparatuur”, aldus een woordvoerder. In de oude reglementen was geen rekening gehouden met digitale apparatuur als een smartwatch.

Niet alle regels zijn aangescherpt. Zo hoeven studenten zich niet dubbel te legitimeren. Op enkele universiteiten moeten studenten zowel college- als identiteitskaart laten zien. Ook het gebruik van eigen schrijfgerei blijft toegestaan, zo laat de universiteit weten. Iedere faculteit krijgt dezelfde regels. Normaal bepaalt elke faculteit, via de eigen examencommissie, welke regels tijdens tentamens gehanteerd worden.