Elizabethaanse perfectie

Ooit overwoog men bij sommige muziekprijzen een aparte categorie voor de Britse dirigent John Eliot Gardiner in te ruimen, omdat anders anderen geen kans kregen. Ook de jongste cd van Gardiner met zijn 50 jaar oude maar uit veel jongere stemmen samengestelde Monteverdi Choir is weer zo’n voltreffer die je iedereen die van zingen houdt cadeau zou willen doen. Gewijd aan Engelse polyfone a-capellamuziek van tussen 1530 en 1630 biedt Vigilate! uiteenlopende stukken – van bekender werk van Tallis en Byrd tot de prachtige Lamentations van Robert White en het minder bekende Almighty God, the fountain of all wisdom, dat met zijn schurende lagen en melancholieke melodische wendingen bijna ‘romantisch’ aandoet. Het Monteverdi Choir zingt het met de kenmerkende mix van balans en uitmuntende helderheid per stemgroep. Voor wie houdt van kolkende gevoelserupties is Gardiner niet de man. Maar harmonieuze perfectie bezit een eigen emotionaliteit.

    • Mischa Spel