Ebola in Nigeria en Senegal onder controle - ‘Eindhovenaar mogelijk besmet’

Manuel Garcia Viejo komt aan op de luchthaven Torrejon in Madrid. Foto AFP / Spaanse ministerie Defensie

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO meldt dat de ebola-uitbraak in Nigeria en Senegal onder controle is. Ook meldt de organisatie dat het dodental is gestegen naar 2.793 op een totaal van 5.762 besmettingen.

Vanmorgen maakte Sierra Leone bekend dat het een eind maakt aan het driedaagse huisarrest in Sierra Leone. De WHO adviseert overigens tegen een algemeen reisverbod naar landen waar een ebola-uitbraak is. De organisatie schrijft in een verklaring:

“Afgelasten van vluchten en andere reisrestricties hebben tot gevolg dat de betrokken landen geïsoleerd worden en leiden tot vergaande economische gevolgen. Ook zal dit de hulpverlening belemmeren. Om die reden adviseren we niet om een algemeen reisverbod uit te vaardigen.”

Eindhovenaar mogelijk besmet

Een man in Eindhoven die recent naar Sierra Leone is geweest, is mogelijk besmet met ebola, schrijft het Eindhovens Dagblad. De man meldde zich vandaag bij de huisarts met symptomen die wijzen op de ziekte. Begin van de middag werd hij naar het ziekenhuis vervoerd in Nijmegen.

Volgens een verslaggever van de krant zijn er meerdere mensen gecontroleerd op ebola:

Twitter avatar JohnGraat John Graat Afgelopen weken zijn volgens RIVM in Nederland al 10 tot 15 zieke mensen die in ebolagebied waren onderzocht. #ED

Een van de twee Nederlandse artsen die eerder naar Nederland waren gerepatrieerd omdat ze in Sierra Leone mogelijk besmet waren geraakt met ebola is dit weekend weer opgenomen in het Leids Universitair Medisch Centrum. De hulpverlener werd vorige week nog ontslagen uit het ziekenhuis omdat ze geen ziekteverschijnselen vertoonden. Omdat hij klachten kreeg die na onderzoek op malaria duidden, zijn extra tests gedaan. De uitslag daarvan komt op zijn vroegst morgen.

Besmette Spaanse arts terug in land

De besmette Spaanse arts Manuel Garcia Viejo, die in Sierra Leone besmet is geraakt, kwam vanmorgen vroeg aan in Spanje. De arts stond aan het hoofd van een ziekenhuis in Lunsar en is nu gerepatrieerd naar een ziekenhuis in Madrid. De diagnose bij zijn aankomst is dat de 69-jarige man in slechte conditie is, lijdt aan uitdroging en complicaties heeft aan zijn lever en nieren.

Begin augustus werd de Spaanse missionaris Miguel Pajares gerepatrieerd uit Liberia nadat hij besmet was geraakt. Hij werd behandeld met het experimentele medicijn Zmapp, maar overleed een paar dagen later.

    • Anouk Eigenraam