Een goede crisis moet je niet verspillen

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat:
Een seminar van Stichting Economisch Onderzoek (SEO) ter ere van hun 65-jarig bestaan in filmmuseum Eye te Amsterdam.

Wie: SEO directeur Barbara Baarsma, hoogleraar economie aan de Universiteit van Cambridge Coen Teulings, D66’er Wouter Koolmees en bezoeker en CEO van Kasbank Albert Röell.

Het filmmuseum EYE is eigenlijk iets te cool voor de economen die op het jubileumseminar van SEO zijn afgekomen. Die moeilijke scheve trap. Die vreemde akoestiek. Al dat licht. Snel schuifelen de bezoekers de zaal in waar SEO-directeur Barbara Baarsma hen verwelkomt.

Het SEO is volgens haar, ondanks de leeftijd van 65 jaar, nog hartstikke vitaal. “We doen nog steeds heel waardevol economisch onderzoek in opdracht van de overheid.” Jammer alleen dat alle ronkende rapporten zo snel in een stoffig Haags laatje verdwijnen. Kan dat niet anders?

Neem een voorbeeld aan de dictatuur in China

Volgens Coen Teulings, hoogleraar Economie aan de Universiteit van Cambridge, zou de overheid zich in elk geval wat duidelijker kunnen manifesteren tijdens economisch roerige tijden. “Een democratie werkt niet zo goed in combinatie met crisis”, legt hij uit.

“We hebben dan juist een politicus nodig die zonder pardon beslissingen neemt. Kijk maar naar China dat veel minder last heeft van de crisis dan Europa. Daar neemt de Partij gewoon een beslissing en dat is dat.”

Dat we hier met achttien landen in de eurozone zitten, is volgens Teulings vragen om ellende. “Niemand vertrouwt elkaar en iedereen heeft vetorecht.” Fronsend: ”Nou. Dan weet je dus zéker dat er nooit iets veranderd.”

Onderteken met ‘professor’ en iedereen geloof je

Wouter Koolmees, van huis uit econoom maar nu namens D66 lid van de Tweede Kamer, moet toegeven dat er een ‘democratisch gat’ in Europa zit. “Maar voor dat is opgelost, zijn we tien jaar verder.” Bovendien heeft de economische crisis volgens hem ook voor mooie politieke omwentelingen gezorgd. Hij noemt het lenteakkoord van 2012. Ineens kon de AOW-leeftijd wel omhoog en werd de hypotheekrenteaftrek beperkt. Opgewekt citeert Koolmees Churchill:

“Never let a good crisis go to waste.”

Bezoeker Albert Röell schudt misprijzend zijn hoofd. “Weet je wat het probleem is met die economen? Ze doen ten onrechte alsof ze een bètavak beoefenen. De crisis konden ze van te voren niet voorspellen, maar achteraf hebben ze er allemaal logische verklaringen voor die ze in hun publicaties beschrijven. En als ze dat dan ook nog ondertekenen met ‘professor’ worden ze door iedereen geloofd.” Een diepe zucht:

“Maar goed, ik ben bankier, dus naar mij luistert sowieso nooit iemand.”

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken