Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Cultuur

DuckDuckGo deed niets meer in China

Beeld DuckDuckGo

DuckDuckGo - ‘de zoekmachine die je niet volgt’- ging afgelopen weekend op zwart in China. Dat bevestigde oprichter Gabriel Weinberg gisteren op Twitter. De reden voor de blokkade is onbekend.

Twitter avatar yegg Gabriel Weinberg @SirSteven @duckduckgo @jasonqng we did get blocked as far as we know

De site onderscheidt zich van andere zoekmachines door zoekresultaten niet te personaliseren. Zo krijgt elke gebruiker bij zoekopdrachten dezelfde resultaten te zien. Ook zijn zoekopdrachten niet herleidbaar naar individuen. De naam is volgens de oprichter ‘compleet willekeurig’ gekozen.

Eerder dit jaar werden zoekmachine Google en Google’s mailprogramma Gmail al geblokkeerd in China. Directe aanleiding was de wereldwijde herdenking van het bloedbad op het Plein van de Hemelse Vrede, op 4 juni 25 jaar geleden.

De blokkade werd ingevoerd na jarenlang gesteggel tussen China en Google, omdat Google weigert zoekresultaten te censureren. Bij wijze van compromis waarschuwde Google tijdelijk Chinese gebruikers als zij een zoekopdracht deden met de woorden ‘vrijheid’ of ‘internetcensuur’, maar de zoekmachine besloot hiermee begin vorig jaar te stoppen.

Bij een ‘gevoelige’ zoekopdracht is de Chinese overheid in staat om internetverbindingen tijdelijk te vertragen of te blokkeren. Het censuurbeleid van de Chinese overheid wordt ook wel The Great Firewall genoemd.

Yahoo en Bing, de zoekmachine van Microsoft, censureren zoekresultaten en mogen om die reden wel gewoon opereren in China. Grote sites als Facebook, Dropbox, Vimeo, YouTube en Twitter zijn verboden in China.