Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

2Doc: Twin Sisters

NPO 2, 20.25-21.25u.

Twee Chinese babymeisjes worden in 2003 in een kartonnen doos te vondeling gelegd. Ze komen in een kindertehuis en worden ter adoptie aangeboden. Er wordt gezwegen over het feit dat de Mia en Alexandra tweelingen zijn en ze worden bij de adoptie dan ook gescheiden. Het ene meisje komt in een grote stad in de Verenigde Staten terecht, haar zusje in een klein dorpje in Noorwegen. De zusjes groeien allebei totaal verschillend op.

De documentaire Twin Sisters vertelt dit verhaal vanuit het perspectief van de ouderparen die de meisjes adopteerden. Ze ontmoeten

elkaar in China wanneer aan het licht komt dat de meisjes allebei een zusje aan de andere kant van de wereld hebben. De echtparen vertellen het aan hun dochters.

Ondanks dat er sprake is van een taalbarrière, sturen de meisjes elkaar kaarten en brieven. Als Mia acht jaar is, besluiten haar ouders om haar mee te nemen naar Noorwegen om haar zusje te ontmoeten. De hereniging tussen de twee is een emotioneel en bijzonder moment. Bij de ontmoeting blijkt dat de meisjes, ondanks hun gescheiden levens en verschillende opvoeding, veel op elkaar lijken. Ze zijn onmiskenbaar een tweeling.