Dit schrijven andere media vandaag

HITZUM - Friese paarden in een weiland tijdens de zonsopkomst in Hitzum, Friesland. Het belooft een van de warmste dagen van het jaar te worden. ANP CATRINUS VAN DER VEEN Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Inkeren zwart spaargeld kan nog steeds boetevrij

Tot 1 juli konden Nederlanders met spaargeld in het buitenland hun vermogen boetevrij opgeven aan de Nederlandse belastingdienst. Ruim 12.000 Nederlanders maakten gebruik van die zogenaamde inkeerregeling. Over al het zwarte geld dat sinds 1 juli wordt opgegeven, moet weer een boete worden betaald. Maar, zo schrijft het FD vandaag, die boete houdt helemaal geen stand voor de rechter.

De krant sprak Charles Langereis en Dennis Evertsz van Wintertaling Advocaten. Zij menen dat de boete - 30 procent tot medio volgend jaar en daarna 60 procent - in strijd is met het Europese recht. In eerdere, vergelijkbare zaken, heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens zich ook tegen de boetes uitgesproken.

Omdat de inkeerregeling over geld ging dat niet langer dan 12 jaar op een buitenlandse rekening stond, is het volgens Langereis onduidelijk over welke periode de boetes betaald moeten worden. En omdat een overtreder volgens het Europese recht moet kunnen profiteren van een eventuele lichtere straf die is ingevoerd na zijn wetsovertreding, zal zwart vermogen dat nu of in de toekomst wordt opgegeven ook boetevrij zijn, aldus de advocaten.

Dankzij de inkeerregeling werd 6 miljard euro gemeld. Het totale ‘zwarte’ vermogen van Nederlanders in het buitenland wordt echter nog veel hoger ingeschat.

Verviervoudiging Chinese toeristen in Nederland

De Nederlandse frisse lucht, de klassieke trapgevels en het Hollandse landschap trekken steeds meer Chinese toeristen aan. Volgens een voorspelling van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen zal het aantal bezoekers uit China aan ons land de komende tien jaar verviervoudigen. Nu komen er 200.000 Chinese bezoekers op jaarbasis. In 2025 zullen dat er 800.000 zijn, aldus de NOS.

Deze toename heeft te maken met het feit dat Chinezen meer te besteden hebben en dus verder weg op vakantie gaan en omdat het voor hen makkelijk is een visum te krijgen.

Steeds meer bedrijven springen op de nieuwe trend in. Met name in de Randstad zorgen steeds meer bedrijven dat ze de Chinezen van dienst kunnen zijn. Zo hebben de taxfreewinkels van Schiphol ook Chinese teksten en spreken enkele medewerkers van de Bijenkorf de taal. Ook zijn er volgens de NOS diamantairs die speciaal voor de klantenwerving Chinezen in dienst hebben genomen.

Nederlander verwikkeld in soapy erfenisstrijd

Ronald Nijman wilde enkel achterhalen wie zijn echte ouders waren, maar raakte onbedoeld verwikkeld in een erfenisstrijd met een hoog soapgehalte. De Volkskrant schrijft vandaag over de Nederlandse horecaondernemer die meent dat hij het biologische kind van de Oostenrijkse multimiljonair Siegfried Fink is. Zijn vermeende halfbroer en halfzus zeggen van niet. Het lichaam van Fink, die in 2007 is overleden, wordt morgen opgegraven voor een DNA-test die uitsluitsel moet geven.

Nijman werd in 1970 geadopteerd door een Nederlands echtpaar. Onlangs ging hij in Oostenrijk op zoek naar zijn biologische ouders. Zijn moeder bleek overleden, wel vond hij de man die volgens zijn geboorte-akte zijn vader is. Alleen zei deze man de akte enkel te hebben ondertekend omdat Fink hem daarvoor had betaald.

Ook Fink bleek overleden maar zijn twee andere kinderen ontvingen Nijman met veel warmte. Tot ze hem na vier dagen vroegen afstand van de erfenis te doen, die uit miljoenen bleek te bestaan. Nijman tekende niet en ging een lange juridische procedure aan. Het verhaal nam een extra soapy wending toen vorig jaar na wangslijmonderzoek bleek dat de drie vermeende kinderen van Fink, stuk voor stuk zijn verwerkt door een andere vader.

Wie het echte kind van Fink is en dus recht op die erfenis heeft, moet nu blijken uit de DNA-test. Tot dan concludeert de Volkskrant dat Nijman in ieder geval uiterlijk erg lijkt op de miljonair.

    • Anke Meijer