Chinees censuurbeleid: overheid blokkeert opnieuw zoekmachine

De speciaal op privacy gerichte Amerikaanse zoekmachine DuckDuckGo is afgelopen weekend geblokkeerd in China. Dat bevestigde oprichter Gabriel Weinberg gisteren op Twitter. De precieze reden voor de blokkade is onbekend.

DuckDuckGo (bedrijfsslogan: ‘de zoekmachine die je niet volgt’) onderscheidt zich van andere zoekmachines door zoekresultaten niet te personaliseren. Zo krijgt elke gebruiker bij zoekopdrachten dezelfde resultaten te zien. Ook zijn zoekopdrachten niet herleidbaar naar individuen. De naam is volgens de oprichter ‘compleet willekeurig’ gekozen.

Eerder dit jaar werden zoekmachine Google en Google’s mailprogramma Gmail al geblokkeerd in China. Directe aanleiding was de wereldwijde herdenking van het bloedbad op het Plein van de Hemelse Vrede, op 4 juni 25 jaar geleden.

De blokkade werd ingevoerd na jarenlang gesteggel tussen China en Google, omdat Google weigert zoekresultaten te censureren. Bij wijze van compromis waarschuwde Google Chinese gebruikers, als zij een zoekopdracht deden, met de woorden ‘vrijheid’ of ‘internetcensuur’, maar de zoekmachine besloot hiermee begin vorig jaar te stoppen.

Bij een ‘gevoelige’ zoekopdracht is de Chinese overheid in staat om internetverbindingen tijdelijk te vertragen of te blokkeren. Het censuurbeleid van de Chinese overheid wordt ook wel The Great Firewall genoemd.

Yahoo en Bing, de zoekmachine van Microsoft, censureren zoekresultaten en mogen om die reden wel gewoon opereren in China. Grote sites als Facebook, Dropbox, Vimeo, YouTube en Twitter zijn verboden in China.