Enorm zwart gat beslaat 15 procent sterrenstelsel

Een klein sterrenstelsel op 54 miljoen lichtjaar van de aarde bevat een buitenproportioneel zwaar zwart gat. Astronomen hebben aanwijzingen dat het zwarte gat in stelsel M60-UCD1 21 miljoen keer zoveel massa als onze zon heeft – maar liefst 15 procent van de totale massa van het dwergstelsel. Ter vergelijking: het zwarte gat in het hart van onze Melkweg (4 miljoen zonsmassa’s) heeft een massa van maar 0,01 procent van de hele Melkweg. De ontdekking van het superzware zwarte gat staat in Nature. Het gat is niet direct waarneembaar. Het is afgeleid uit telescoopwaarnemingen die laten zien dat sterren met 370.000 kilometer per uur om het centrum van het stelsel cirkelen. Alleen een extreem grote massa kan zulke snelle sterren in bedwang houden.

    • NRC