Applaus na een verloren Klassieker, dat zegt eigenlijk alles

Feyenoord verloor de Klassieker van Ajax, maar was wel de betere ploeg. Vandaar dat trainer Fred Rutten en de fans ondanks de slechte seizoensstart hoop houden op een snelle ommekeer. Het woord crisis valt nog niet.

Frustraties bij Feyenoordspeler Colin Kazim-Richards na weer een gemiste kans. Foto ANP

Wie had kunnen bedenken dat Feyenoord na een nederlaag tegen aartsrivaal Ajax met applaus van het veld zou stappen. Toch gebeurde het. Want het elftal van Fred Rutten was de morele winnaar van de Klassieker in de Kuip. En zo vertrok Ajax-coach Frank de Boer ondanks een 1-0 overwinning met een nors gezicht naar Amsterdam. „Als we tien keer zo spelen, staan we negen keer met lege handen.”

Als voetbal een jurysport zou zijn geweest, zou Feyenoord op vrijwel alle punten van het spel hogere cijfers hebben gekregen dan Ajax. Alleen bleef het onderdeel ‘doelpunten maken’ ondermaats. Ajax scoorde via een prachtige vrije trap van Ricardo van Rhijn wel. Beter spelen, toch verliezen.

Vijftien seizoenen zonder titel

Het Legioen van Feyenoord heeft de voorbije jaren tal van nederlagen geïncasseerd. De supporters zagen Feyenoord sinds 1999 jaar in jaar uit ploeteren in de eredivisie. Vijftien seizoenen achtereen zonder landstitel. Dieptepunt was het seizoen 2010/2011, waarin Feyenoord op de tiende plaats eindigde en op bezoek bij PSV met een 10-0 nederlaag de ultieme vernedering onderging. Feyenoord leek in alle opzichten op sterven na dood.

Wie alleen naar de cijfers kijkt zou denken dat het nu zelfs nog slechter met Feyenoord is gesteld. De club won voor het eerst in 52 jaar geen van de eerste vier thuisduels in de competitie, staat op de vijftiende plaats en beleeft de slechtste seizoensstart sinds 2008/2009. En afgelopen donderdag werd het eerste groepsduel in de Europa League ook nog kansloos verloren van FC Sevilla. Kortom: alle ingrediënten voor een crisissfeer.

Maar er is geen crisis in de Kuip. De ploeg verloor weliswaar voor de vierde keer op rij de Klassieker van Ajax, maar dit voelde anders. Feyenoord beleefde ‘de nederlaag van de hoop’. Een vernedering was uitgebleven. Sterker: Feyenoord speelde Ajax grote delen van de wedstrijd weg en creëerde veruit de meeste mogelijkheden. De thuisploeg raakte liefst drie keer de lat en moest lijdzaam toezien hoe de uitblinkende Ajax-doelman Jasper Cillessen alles uit zijn doel ranselde. Op één schot van invaller Mitchell Te Vrede na – dat werd door matchwinnaar Van Rhijn uit het doel gegleden.

Feyenoord mist nog wel een topspits

Feyenoord speelde tegen Ajax als een hecht collectief waarin de meeste spelers bereid waren alles te geven en overtroefde het veel te lieve Ajax. Rutten ziet er de basis in voor goede resultaten, maar hij benadrukte wel dat Feyenoord zichzelf niet ziet als een titelkandidaat. Volgens Rutten heeft de clubleiding die ambitie ook niet uitgesproken. „Het past bij een grote club als Feyenoord dat we meedoen om het kampioenschap”, zo formuleerde de coach omzichtig.

Feyenoord mag dan misschien qua veldspel een van de beste Klassiekers van de laatste jaren hebben gespeeld, verschil met het verleden is dat de ploeg (nog) niet kan terugvallen op de individuele kwaliteiten van een topspits. De afgelopen vijftien jaar leunde Feyenoord sterk op doelpuntenmakers als Pierre van Hooijdonk, Dirk Kuijt, Roy Makaay, John Guidetti en Graziano Pellè. Grote vraag is of Colin Kazim-Richards de potentie heeft zich in het rijtje van topschutters te spelen.

Kazim-Richards was gisteren in de punt van de aanval de verpersoonlijking van het ongelukkige Feyenoord. De Turkse spits maakte bij zijn eerste basisoptreden indruk op het Rotterdamse publiek. Hij dirigeerde zijn ploeggenoten op het veld en liet zien over snelheid, kracht én techniek te beschikken. Maar ook hij slaagde er niet in te scoren.

De komende tijd moet blijken of de nederlaag tegen Ajax te wijten was aan pure pech of aan een chronisch gebrek aan scorend vermogen. Rutten gaat gemakshalve het liefst uit van het eerste en rekent erop dat zijn ploeg met het veldspel van gisteren nog vele punten pakt. „Ons optreden was een applaus waard”, vond de coach.

De wijze waarop het Feyenoordpubliek de derde nederlaag op rij onderging was lovenswaardig. Geen woede of gelatenheid dit keer. Waarschijnlijk omdat de aanhang denkt dat het op korte termijn goed komt met het elftal van Rutten.

    • Koen Greven