APG: niet meer beleggen in bedrijf met prestatiebonussen

APG, de grootste pensioengeldbeheerder van Nederland, wil niet meer beleggen in bedrijven die extreem hoge bonussen of snelle prestatiebeloningen geven. De beheerder heeft beloningsrichtlijnen uitgevaardigd naar de 100 belangrijkste Europese bedrijven waarin APG investeert. Dat heeft APG vandaag bekendgemaakt.

APG heeft een totaal belegd vermogen van 377 miljard euro en beheert het pensioengeld van 4,5 miljoen werkenden en gepensioneerden. Het investeert onder meer het kapitaal van ABP (overheid en onderwijs), het grootste pensioenfonds van Nederland, het fonds voor de bouw (bpfBOUW) en het fonds voor woningcorporaties, SPW.

„Het beloningsbeleid van bedrijven is vaak gericht op kortetermijnprestaties die weinig bijdragen aan de winst op lange termijn”, zegt een woordvoerder. „Maar als pensioenbeheerder met verplichtingen voor toekomstige generaties kijken wij eerder naar het rendement op de lange termijn, niet naar snelle boekhoudkundige winsten.”

De richtlijnen voor bonussen zullen in de praktijk niet snel leiden tot een stop op huidige beleggingen van APG. Een dergelijk besluit is aan de klanten van APG, de pensioenfondsen, en gebeurt doorgaans alleen als bedrijven de internationale richtlijnen voor verantwoord beleggen van de Verenigde Naties schenden.

„Wel is het zo dat we het gesprek over het beloningsbeleid zullen blijven aangaan én, niet onbelangrijk, laten meewegen in onze beslissing om wel of niet te gaan beleggen in een bepaald bedrijf”, zegt de woordvoerder van de pensioenbeheerder. „Dat betekent dat we een bedrijf zouden kunnen mijden als we vinden dat de beloningen voor bestuursleden onvoldoende in lijn zijn met het belang van onze klanten als langetermijn-aandeelhouder.”