Als het aan Netflix ligt, kijk je hier naar het einde van House of Cards

Wat er aan het eind van Forrest Gump gebeurt met Jenny, hoe seizoen 5 van Breaking Bad afloopt en wie Keyser Söze was in The Usual Suspects. Netflix lanceerde vandaag een website voor spoilers: met elke druk op de knop wordt het einde van een willekeurige serie of film verklapt.

Het zijn steeds fragmentjes van slechts een paar seconden, verstopt achter een knop die je waarschuwt (“are you sure?”) voor wat je te zien kunt krijgen. Nu is het risico niet zo groot bij Forrest Gump, The Graduate of Ghostbusters: oude films die tot het collectieve geheugen behoren, inclusief hun eindes. Kill Bill? Tja, het is amper een verrassing wat er gebeurt in de slotscène van een film met die titel.

Maar pas op: een druk op de knop kan je ook het einde van een seizoen van House of Cards voorschotelen, terwijl je je misschien net voorgenomen hebt daar de komende dagen eens goed voor te gaan zitten. Of Breaking Bad, of Pretty Little Liars.

Kortom: het zijn vooral de series waarbij er nog echt gespoiled kan worden. Dat bewijst ook dit lijstje van Netflix, met alle films en series die achter de rode knop kunnen langskomen en een percentage dat uitdrukt hoezeer het einde al bij de massa bekend is. Cool Runnings: 98 procent. Niks aan de hand. Maar seizoen 2 van Orange is the New Black? 8 procent. Zoals iemand op Reddit zegt: het is als Russisch roulette spelen met film- en televisie-eindes.

Ten slotte vroeg de streaming-video-dienst een cultureel antropoloog om de vijf soorten spoilende kijkers te definiëren: van de clueless spoiler (“Oh, jij hebt het nog helemaal niet gezien?”) tot de coded spoiler (“En aan het eind, als bliep met die bliep van de bliep valt…”).

Je kunt ook zelf een test doen bij welke groep jij hoort.

    • Peter Zantingh