Opinie

    • Carolien Roelants

Al-Qaeda leeft en het is gevaarlijk

Waren we er net (bijna) allemaal van overtuigd dat Al-Qaeda voorbij was, of zo niet, dan toch gematigd geworden, proberen ze op 6 september een heel Pakistaans fregat te kapen! Ze wilden ermee tijdens een vlootoefening een Amerikaans oorlogsschip uit het water schieten, aldus de Wall Street Journal die de primeur had. Een ouderwetse, spectaculaire actie van het soort dat culmineerde in de aanslagen van 9/11.

Nu zegt u misschien, het valt wel mee, het mislukte toch? Maar dat ben ik dan niet met u eens. Uit het verhaal maakte ik namelijk op dat de operatie maar ternauwernood werd afgeslagen. Al-Qaeda had een aantal radicale marine-officieren overgehaald om andere extremisten, die met een rubberboot kwamen aanvaren, aan boord te verstoppen. Op het moment suprême zouden ze dan samen het schip hebben gekaapt en de aanval hebben ingezet. Het mislukte omdat een oplettende matroos de extremisten in hun rubberboot signaleerde en uit het water schoot. Vervolgens werden de Al-Qaeda-officieren na een urenlang vuurgevecht op het schip overmeesterd.

Het zojuist geboren Al-Qaeda-op-het-Indiase-Subcontinent claimde de mislukte actie op 10 september. Gezien de voorliefde van de organisatie voor symbolische data had dat natuurlijk 11 september moeten zijn, maar een kniesoor die daarop let. Iedereen kan zich een dag vergissen.

Het is natuurlijk niet zo dat een nieuwe groep zoals AQIS claimt te zijn zomaar even zo’n aanslag in elkaar kan flansen. Daar is lang en gedegen voorbereidingswerk aan voorafgegaan. AQIS is gewoon een nieuwe verpakking voor oude – wijn zou in dit extreem-islamitische verband een ongelukkig woord zijn – terroristen.

We gaan de Islamitische Staat „vernederen en uiteindelijk verslaan op dezelfde manier waarop we achter Al-Qaeda zijn aangegaan”, zei president Obama ironisch genoeg de dag vóór de mislukte kaping van het fregat. Die vergelijking had hij dus beter niet kunnen maken. Al-Qaeda is netzomin verslagen als de groep en haar regionale manifestaties gematigd zijn geworden.

Dat is een grappig product van relativiteit: omdat de hoofdafhakkersstaat zo doodgriezelig is, valt Al-Qaeda eigenlijk best mee. Zo wordt de Syrische Al-Qaeda, Jabhat al-Nusra, vaak de ‘gematigde Al-Qaeda’ genoemd. Maar dat Al-Nusra tegen de Islamitische Staat vecht, wil niet zeggen dat de groep gematigd is geworden. Ze plegen evengoed zelfmoordaanslagen, en streven een eigen kalifaat na. Ze zijn er overigens wel zelf in gaan geloven, in dat label ‘gematigd’. Wist u dat ze in ruil voor de VN-militairen die ze hadden gegijzeld aanvankelijk eisten dat ze van de internationale terroristenlijsten zouden worden geschrapt? Alleen een terrorist kan een gijzeling bedenken om van het label terrorist af te komen. Al-Qaeda leeft en is gevaarlijk.

    • Carolien Roelants