‘Aanslag Europese jihadisten verijdeld’

Een Nederlands echtpaar is opgepakt omdat het een aanslag zou hebben willen plegen in Brussel.

Een echtpaar uit de Haagse Schilderswijk is in Brussel opgepakt wegens het voorbereiden van een aanslag op een kantoor van de Europese Commissie. Het zou gaan om de 33-jarige Adil U. en zijn 28-jarige vrouw Zeyneb K. Dat melden verschillende Vlaamse media. Het Belgische Federaal Parket wilde dit vanochtend niet bevestigen en kondigde aan later vandaag met een verklaring te komen.

Wel bevestigt een bron tegen deze krant dat dit echtpaar op 6 augustus werd opgepakt op het Belgische vliegveld Zaventem. Zij kwamen uit Turkije – een gangbare tussenstop voor mensen die zich aansluiten bij jihadisten in Syrië en Irak. Diezelfde dag werden volgens Het Laatste Nieuws in hun appartement in Brussel explosieven, vuurwapens en kogelvrije vesten aangetroffen.

Bij een gelijktijdige doorzoeking van vier woningen in Den Haag werd beslag gelegd op gegevensdragers en jihadistisch materiaal. Het OM meldde destijds in een persbericht dat deze doorzoekingen plaatsvonden „op verzoek van de Belgische autoriteiten”. „De adressen waren naar voren gekomen in een onderzoek naar een groep jihadisten.”

Volgens het Algemeen Dagblad en Het Laatste Nieuws ging de doorzoeking in de Haagse Schilderswijk gepaard met een inval van de Dienst Speciale Interventies, die doorgaans wordt ingezet bij de zwaarste criminaliteit en terroristische verdenkingen.

Belgische media melden dat justitie meer verdachten in beeld heeft. Volgens Het Laatste Nieuws gaat het om een Nederlandse familie uit Turks Koerdistan en Moussa L. uit Den Haag, die zichzelf Abou Ilias noemt.

Die bijnaam zou verwijzen naar zijn zoon van negen, die hij volgens de Vlaamse krant „kwijt dreigde te raken aan de kinderbescherming omdat hij de jongen voortdurend naar gruwelfilmpjes deed kijken”.

Volgens dagblad De Tijd is dit niet de enige aanslag die het Belgische federaal parket heeft verijdeld, ook al weet de krant niet om wat voor andere dreigingen het ging. Het waren in ieder geval plannen „die werden beraamd door ex-Syriëstrijders of sympathisanten van de terreurorganisatie IS”, schrijft de krant.

Het is opvallend dat het Nederlanders waren die de aanslag in Brussel voorbereidden. De teruggekeerde Syriëstrijder Mehdi N., die verdacht wordt van de aanslag op het Joodse Museum in Brussel, waarbij afgelopen voorjaar vier doden vielen, was een Fransman.

Het laat zien dat Europese jihadisten zich weinig aantrekken van landsgrenzen. Zo was het ook al langer bekend dat radicale moslims uit Nederland en België intensief contact onderhouden. Zo had Azeddine C., alias Abou Moussa, bijvoorbeeld contact met Belgische geestverwanten.

Enkele jaren geleden al, toen Nederlandse radicale moslims zich verenigden in bewegingen als Behind Bars en Straat Dawah, hadden leden nauwe banden met Sharia4Belgium.

Volgens inlichtingendienst AIVD droegen deze contacten er aan bij dat Nederlanders en Belgen naar Syrië konden reizen zonder voortijdig te worden opgepakt. Ook de broer van de nu verdachte Adil U., Enes U., zou in 2012 actief zijn geweest bij Sharia4Belgium, zegt Het Laatste Nieuws. Hij zou groot aanzien genieten in het extremistische milieu.