Aangeboden: huurmoordenaar

Vandaag start het proces tegen een groep Nederlanders die Black Market Reloaded gerund zou hebben - een online marktplaats voor illegale goederen. Een van velen, want niemand weet hoe groot het deep web precies is.

‘De beste plek om je problemen in op te bergen, is een graf.’ De advertentie op marktplaats Black Market Reloaded laat niets aan onduidelijkheid over. Het is een aanbieding van een huurmoordenaar. Geïnteresseerden hoeven alleen maar een naam, verblijfsplaats en duidelijke foto van hun doelwit te mailen, en de huurmoordenaar gaat aan het werk. Kosten: 20.000 dollar. ‘Mocht je jezelf afvragen waarom je een moordenaar online zou moeten inhuren’, vermeldt de advertentie, ‘dan is het antwoord: simpelweg omdat het anoniem is.’

En daar heeft de huurmoordenaar een punt. Illegale marktplaatsen zoals Black Market Reloaded zíjn anoniem. Je kunt ze alleen bereiken via het zogenoemde deep web – een ontraceerbaar deel van het internet. Je kunt er alleen betalen met bitcoins, een virtuele munt die al even ontraceerbaar is. Dat maakt deze marktplaatsen tot een verbogen onderwereld waar de overheid geen grip op heeft.

Verborgen marktplaats op internet

Vandaag start het proces tegen een groep Nederlanders die Black Market Reloaded gerund zouden hebben. Het gaat om vier Nederlanders en een Duitser, die ook achter een andere illegale marktplaats zouden zitten die Utopia heet. Beide sites zijn uit de lucht gehaald.

In de webwinkels kon je alles kopen. Van C4-explosieven tot sigaren, van machinegeweren tot anonieme pinpassen, van valse paspoorten tot wachtwoorden van pornowebsites. En vooral: heel veel drugs. Speed, crystal meth, wiet, cocaïne – en nog tientallen andere soorten.

Black Market Reloaded is een van de vele marktplaatsen op het verborgen internet. Volgens de politie maken criminelen er steeds vaker gebruik van. „Wij zien een nieuwe markt ontstaan”, zegt Wilbert Paulissen, hoofd van de landelijke recherche. „Criminelen hebben internet ontdekt als een relatief eenvoudige manier om hun aanbodmarkt te vergroten.”

Niemand weet hoe groot de illegale handel op het deep web precies is. Wel is bekend dat Silk Road, de marktplaats die vorig jaar offline werd gehaald door de FBI, in twee jaar tijd meer dan een miljoen transacties afhandelde. Waarde: 1,2 miljard dollar.

Het deel van het internet waar dit plaatsvindt, heet het TOR-netwerk. Dit is een wereldwijd netwerk waar miljoenen computers op zijn aangesloten. Als een computer verbinding maakt met dit netwerk, wordt eerst contact gelegd met een aantal andere computers voordat de verbinding tot stand komt. Hierdoor is niet na te gaan wélke computer op het netwerk actief is. Ook niet voor de politie.

De baas van de recherche geeft het gewoon toe: „Wil je een gebruiker van het TOR-netwerk traceren, dan zou je de versleuteling moeten doorbreken. Dat is extreem ingewikkeld. Je hebt er de energie voor nodig van een ontploffende ster”, zegt Paulissen. Met andere woorden: je komt er nooit achter.

De enige oplossing is om op andere manieren achter de identiteit van de verkopers te komen, zegt de politiechef. Bijvoorbeeld door je als agent voor te doen als drugshandelaar. Dit doet de recherche „regelmatig”. Vorig jaar werd nog een pistoolmitrailleur uit de VS aangeschaft. De verkoper werd na een tip van de Amsterdamse politie gearresteerd. En ook marktplaatsen Black Market Reloaded en Utopia werden opgerold dankzij een undercoveroperatie.

IT-nerd met een spierziekte

De 30-jarige Steven R. uit Enschede heeft een spierziekte waardoor hij in een rolstoel zit. Buiten komt hij niet. Steven is een IT-nerd. Het enige wat hij doet, is computeren. Als hij wordt benaderd om een hondenuitlaat-website te maken, heeft hij al drie jaar geen stap meer buiten de deur gezet. Steven maakt de website en de opdrachtgever is zeer tevreden. Vervolgens vraagt deze opdrachtgever hem een site te maken voor het deep web, waarop spullen verkocht kunnen worden. Steven gaat aan de slag. Dan wordt duidelijk dat de opdrachtgevers er drugs en wapens op willen verkopen. „Toen had ik ermee moeten stoppen”, zou Steven gezegd hebben tegen de politie. Maar Steven stopt niet. Hij bouwt voor zijn opdrachtgevers de website Utopia – en gaat zelf ook kleine hoeveelheden drugs verhandelen.

Achter de opdracht blijkt een Nederlandse bende te zitten. Een hoofdrol zou zijn weggelegd voor Rudolf J., een 46-jarige man uit Woerden die volgens het strafdossier over een breed crimineel netwerk beschikt. Hij werkt samen met Ralf P. uit Enschede die de transporten regelt. Jeroen T. en Steven R. zijn er als techneuten bijgehaald om de websites te bouwen waar de illegale spullen verkocht worden. Er wordt nauw samengewerkt met de Duitser Bjorn R., die gestolen bankpassen, partijen drugs en munitie aanbiedt via Black Market Reloaded. Op fotosite Flickr is Bjorn R. te zien in een Portugees golfparadijs en poseert hij met dure auto’s en boten. In mei 2013 schrijft hij op Facebook: „0.15 am still working on some projects right now... But this is what you need to do to thrive forward in your niche.”

Black Market Reloaded is op dat moment naam aan het maken op internet als een ‘betrouwbare’ site. Er komen steeds meer kopers op af. „Het werd een soort Bol.com voor illegale goederen”, zegt Peter Plasman, advocaat van Steven R. Zijn cliënt kreeg volgens Plasman bitcoins ter waarde van 40.000 euro voor het bouwen van de website. „Dat maakte het voor hem lastig om eruit te stappen”, zegt Plasman, „want dat zou betekenen dat hij zo’n grote som geld zou moeten terugbetalen.”

Als de politie begin vorig jaar meldingen krijgt over illegale activiteiten die op het verborgen internet plaatsvinden, starten zij een onderzoek. Undercoveragenten kopen duizenden xtc-pillen, ruwe MDMA en tientallen grammen cocaïne via Black Market Reloaded. Dat doet de politie om geloofwaardigheid op te bouwen, vertelt Paulissen. „Kopen en betalen, zo werkt het in die wereld. Voordat ze je vertrouwen, moet je heel wat deals hebben gemaakt. Pas daarna is er een kans om een ontmoeting aan te gaan.”

‘Tien rooitjes’ voor een huurmoord

De mannen van Black Market Reloaded trappen erin. Hoofdverdachte Rudolf J. maakt een afspraak met de politie-infiltranten. Ze rijden samen naar Bremen, waar Rudolf de agenten voorstelt aan een man die illegaal in bitcoins handelt. Ook vertelt hij de agenten over zijn omvangrijke drugsnetwerk, en hoe hij aan partijen cocaïne komt. Rudolf vertrouwt de agenten compleet. Hij vraagt ze in september 2013 zelfs een huurmoord uit te voeren. Een drugsconcurrent uit Thailand moet uit de weg worden geruimd. Rudolf heeft er wel tien rooitjes voor over”, zegt hij tegen de undercoveragenten. Ze krijgen een aanbetaling van 500 euro.

Een maand later hoort de recherche dat Rudolf een partij drugs wil overbrengen naar Bjorn R. in Duitsland. Dan besluiten ze hem aan te houden. Op 4 oktober, als hij onderweg is naar Duitsland, wordt Rudolf opgepakt met 1,5 kilo hasj, ruim 40 gram cocaïne, drie kilo amfetamine en ongeveer 1,5 kilo xtc-pillen bij zich. Enkele maanden later heeft de recherche genoeg bewijsmateriaal om de andere verdachten te arresteren. Bij de bende worden bitcoins ter waarde van ongeveer een half miljoen euro gevonden.

Behalve het onderzoek naar Black Market Reloaded lopen volgens Paulissen nog een aantal andere undercoveracties naar internethandelaren. „Zij hebben onze bijzondere interesse, omdat we vinden dat er nergens vrijplaatsen mogen zijn. Natuurlijk zullen er altijd mensen zijn die zich kunnen verschuilen voor de politie. Maar daar leggen we ons niet bij neer.” De recherche wil een „norm stellen” dat illegale handel op internet „niet geaccepteerd” wordt. Paulissen: „Als we er nu niets tegen zouden doen, wordt het steeds ingewikkelder die norm te herstellen.”

De politiechef heeft nog een lange weg te gaan. Op het deep web bieden nog altijd honderden handelaren drugs en wapens aan. Dat klopt, zegt Paulissen. „Maar jij weet niet hoeveel van die handelaren undercoveragent zijn.”

    • Andreas Kouwenhoven