3,5 jaar cel geëist tegen weduwe PVV-Statenlid

Tegen de weduwe van PVV-Statenlid van Hal Scheffer is vandaag 3,5 jaar cel geëist. Zij zou fraude hebben gepleegd met haar advocatenkantoor. Haar man pleegde in juli 2012, een maand nadat de kwestie aan het licht kwam, zelfmoord.

Aan het begin van de zomer van 2012 kwam naar buiten dat een Statenlid van de PVV, Jos van Hal Scheffer, betrokken was bij een fraudezaak. Zijn vrouw Monique, een advocate, werd ervan verdacht in de vier jaar daarvoor brieven en beschikkingen van rechtbanken en de Raad van State te hebben vervalst, ten koste van haar cliënten – woningstichtingen, projectontwikkelaars en bouwbedrijven. Zo zou er voor zes miljoen euro fraude zijn gepleegd.

De PVV’er had formeel geen bemoeienis met het bedrijf van zijn vrouw, maar zou in de praktijk wel betrokken zijn geweest bij de administratie. Een dag nadat het nieuws naar buiten kwam trad hij af als Statenlid, een kleine maand later werd in een bos bij Zeist zijn lichaam gevonden. Zelfmoord.

Deze zomer begon het proces tegen de voormalig advocate. Zij beweert dat ze werd geterroriseerd door haar man, die haar mishandelde en dwong de fraude te plegen. Die verklaring wees de officier van Justitie vandaag van de hand. Een woordvoerder zei tegen persbureau Novum:

“In eerste instantie heeft de verdachte bekend schuldig te zijn, maar later heeft ze die verklaring veranderd en gezegd dat haar man haar gedwongen heeft.”

De officier van justitie heeft vervolgens onderzoek gedaan naar de verschillende verklaringen en is tot de conclusie gekomen dat de eerste verklaring juist is. De rechtbank doet op 6 oktober uitspraak.

NRC Handelsblad publiceerde in juli een reconstructie van wat er gebeurd is. Die is hier, in NRC Reader, te lezen.

    • Peter Zantingh