Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Zorgen om kwaliteit schouwartsen

De Gezondheidsraad maakt zich grote zorgen om de kwaliteit van de Nederlandse schouwartsen. Voorzitter van het adviesorgaan Pim van Gool zegt dat zondag in het programma KRO Brandpunt.

Hij wil dat het kabinet snel geld beschikbaar stelt om de opleiding van deze artsen te verbeteren.

Schouwartsen doen het eerste onderzoek op een lichaam als vermoedelijk sprake is van een onnatuurlijke dood. Er is nu geen eenduidige opleiding voor deze forensisch artsen. Vaak moeten ze een aanvullende cursus zelf betalen.

Het aantal forensisch artsen dat zich bezighoudt met lijkschouwen verschilt per regio enorm, zo ontdekte het tv-programma. Zo is in Utrecht één fte vrijgemaakt voor 635 schouwen per jaar, terwijl in de regio West-Brabant één fte 54 schouwingen per jaar moet verrichten.

De Gezondheidsraad vindt het belangrijk dat de forensische geneeskunde als een “volwaardig specialisme” wordt gezien. Van Gool zegt in KRO Brandpunt:

“Daarom vinden wij dat er een opleidingsfonds moet komen net zoals dat bij de andere medische disciplines is geregeld.”

De overheid moet daar echt haar verantwoordelijkheid in nemen, vindt hij.

Ook GGD Nederland is bezorgd over het opleidingsniveau van zijn artsen. De organisatie vreest dat misdrijven over het hoofd worden gezien als de opleiding van schouwartsen niet snel verbetert.

Forensisch patholoog Frank van der Goot is er zelfs van overtuigd dat veel ernstige misdrijven onopgemerkt blijven door de slechte kwaliteit van schouwartsen. Hij zegt in het programma:

“Als één procent van de verhalen die ik hoor waar is, dan verdubbelt het aantal misdrijven in Nederland.”

(Novum)