Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Premier Jemen dient ontslag in wegens chaos en gevechten

De Jemenitische premier Mohammed Salem Basindwa tijdens een toespraak in Sanaa, begin juli. Vandaag maakte hij zijn aftreden bekend vanwege te midden van chaos wegens gevechten tussen shi'itische rebellen en regeringstroepen en milities.
De Jemenitische premier Mohammed Salem Basindwa tijdens een toespraak in Sanaa, begin juli. Vandaag maakte hij zijn aftreden bekend vanwege te midden van chaos wegens gevechten tussen shi'itische rebellen en regeringstroepen en milities. Reuters / Mohamed al-Sayaghi

De premier van Jemen heeft zijn ontslag ingediend bij president Abd-Rabbu Mansour Hadi. Reden is de chaos die is ontstaan door gevechten tussen shi’itische rebellen (de Houthi’s) en regeringstroepen en milities.

Dat meldt persbureau AP. Er zijn berichten dat de rebellen nog meer gebouwen van het leger en de regering in de hoofdstad Sanaa hebben ingenomen. Gevechten zijn nog altijd gaande. Het is al weken onrustig in Jemen. Gisteren kwamen nog ruim 140 mensen om.

De Houthi’s zeggen dat hun opmars vanuit de noordelijke stad Saada richting hoofdstad Sanaa een reactie is op de stijgende brandstofprijzen en corruptie binnen de regering. Critici beschuldigen de rebellen ervan de macht te willen grijpen en een semi-onafhankelijke staat voor zichzelf te willen stichten in het noorden.

De zet van premier Mohammed Salem Basindwa zorgt voor nog meer verwarring over de gebeurtenissen in Sanaa, waar de rebellen juist een overeenkomst zouden tekenen om het geweld te beëindigen. De overeenkomst zou zijn geïnitieerd door een speciale gezant van de VN en de weg vrijmaken voor een nieuwe regering binnen twee weken. In een brief, die in handen is van persbureau Reuters, laat de premier weten zijn ontslag in te dienen vanwege zijn bezorgdheid over de naderende deal.

Update 20.50 uur:

Twitter avatar Afrahnasser Afrah نasser The Yemeni government and Shia Houthi rebels have signed an agreement aimed at ending the political crisis #Yemen #pt