Oekraïne trekt troepen voorlopig nog niet terug

De onderhandelaars van Oekraïne en de rebellen in het oosten van dat land tijdens de presentatie gisteren van hun plan voor een bufferzone. Die lijkt er voorlopig echter nog niet te komen. Foto EPA

Het Oekraïense leger trekt zich niet terug uit de overeengekomen bufferzone, totdat het eerder overeengekomen staakt-het-vuren wordt gerespecteerd. Dat heeft woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad Andrej Lysenko gezegd, meldt persbureau AP.

Het staakt-het-vuren dat 5 september van kracht werd, is al meerdere malen geschonden.

Bij vredesbesprekingen in Wit-Rusland kwamen onderhandelaars gisteren overeen dat er een bufferzone moet worden ingesteld tussen regeringstroepen en strijders van de pro-Russische separatisten.

De afspraken houden in dat beide partijen hun artillerie minstens vijftien kilometer zullen terugtrekken, waardoor een bufferzone van dertig kilometer ontstaat. Zwaardere wapens moeten nog verder worden teruggetrokken, zodat men niet meer in staat is elkaar te raken.

Ook werd afgesproken dat er geen mijnen meer worden gelegd en dat er geen gevechtsvliegtuigen meer boven het gebied zullen vliegen. Buitenlandse strijders, een diplomatieke verwijzing naar de aanwezigheid van Russische troepen aan de kant van de separatisten, zullen zich ook afzijdig houden.

Bij het conflict zijn sinds april al meer dan drieduizend mensen om het leven gekomen. Volgens Lysenko hebben de rebellen gisteren opnieuw op het regeringsleger geschoten.

En ook de hoogste militaire commandant van de NAVO zei gisteren weinig vertrouwen te hebben in het twee weken oude staakt-het-vuren. Generaal Philip Breedlove zei dat het akkoord een “wapenstilstand in naam alleen” is. Er wordt volgens hem nog evenveel geschoten door de strijdende partijen als voor het bestand.

    • Niels Posthumus