Lavrov: VS moeten soevereiniteit Syrië respecteren bij verslaan IS

Een gewonde jongen in een veldhospitaal in Douma, bij Damascus. Volgens activisten is hij gewond geraakt door luchtaanvallen van troepen loyaal aan president Assad. Reuters / Badra Mamet

Minister Lavrov heeft tegen zijn collega John Kerry gezegd dat Washington de soevereiniteit van Syrië moet respecteren in de strijd tegen de Islamitische Staat (IS).

Dat heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring laten weten. Lavrov onderstreepte “de noodzaak voor de VS zich strikt aan de normen van de VN en het internationaal recht” te houden tijdens het uitvoeren van de door de VS geleide coalitie tegen IS, “die het gebruik van geweld omvat”.

Rusland geldt als een belangrijke bondgenoot van president Assad. De VS steunen juist het Vrije Syrische Leger. Het verslaan van IS in Syrië ligt daarom gevoelig bij de Amerikanen, omdat ze daarmee Assad in de kaart kunnen spelen. IS controleert grote delen van Syrië en Irak.

Damascus wil betrokken worden bij coalitie tegen IS

De Syrische parlementsvoorzitter Mohammad Jihad Lahham heeft gezegd dat de VS met Damascus moeten samenwerken bij het formeren van een coalitie die IS moet verslaan, in plaats van “samen te werken met naties die terrorisme steunen”. Daarmee verwees hij vermoedelijk naar Saoedi-Arabië en andere landen die de Syrische rebellen steunen.

In 24 uur vluchten 70.000 Syriërs voor IS

In 24 uur tijd zijn 70 duizend Syriërs en Koerden naar Turkije gevlucht, uit angst voor aanvallen van terreurbeweging IS. Dat heeft de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) gisteravond gemeld. Volgens de UNHCR moet de Turkse regering rekening houden met de mogelijkheid dat de komende dagen nog eens honderdduizenden vluchtelingen het land in stromen.

De Syriërs werden van huis en haard verdreven door de strijd om de noordelijk gelegen stad Kobani. De afgelopen dagen veroverde IS meerdere dorpen in de omgeving. Koerdische leiders waarschuwden voor een massaslachting. Ze vroegen gewapende Turkse Koerden om te komen helpen en deden oproepen voor internationale militaire bijstand.

Vrouw Britse gijzelaar brengt verklaring uit

De vrouw van de Britse hulpverlener Alan Henning, die is gegijzeld door IS, heeft een verklaring uitgegeven waarin ze de jihadisten oproept haar man vrij te laten. Henning wordt genoemd als volgend slachtoffer na twee gegijzelde Amerikaanse journalisten en een Britse hulpverlener, die alle drie door IS werden onthoofd.

Henning werd in december ontvoerd in Syrië, kort nadat hij vanuit Turkije de grens overstak als onderdeel van een hulpkonvooi. Volgens zijn vrouw reed hij in een ambulance met voedsel en water. Haar verklaring is vrijgegeven door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze noemt hem een rustige en onzelfzuchtige man.

    • Mirjam Remie