Grote mars tegen klimaatverandering in New York

Van links naar rechts: de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius, voormalig vice-president van de VS Al Gore, secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon en de Franse minister Segolene Royal.
Van links naar rechts: de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius, voormalig vice-president van de VS Al Gore, secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon en de Franse minister Segolene Royal. Reuters / Carlo Allegri

In New York City zijn vandaag honderdduizenden mensen de straat op gegaan om aandacht te vragen voor klimaatverandering. Volgens de organisatie van de mars waren het 300.000 mensen.

Onder hen waren secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon, voormalig vice-president Al Gore, acteur Leonardo DiCaprio en verschillende politici. De mars, genaamd People’s Climate March, was georganiseerd naar aanleiding van een VN-top aanstaande donderdag in de stad. Daar zal worden gesproken over het terugdringen van de CO2-uitstoot.

Bill McKibben, een van de organisatoren van de mars, zei in een interview met The New Yorker:

“Everyone in this movement who heard Ban Ki-moon’s call for world leaders to come to New York City had the same thought: These guys are going to come and do the same thing they always do—offer a few fine speeches and head home having accomplished nothing. We figured we would invite ourselves to come along and try to press them harder than they’ve been pressed before. We don’t expect this will have immediate results here in New York, but we think building a big movement is the only way to get them off the dime.”

Volgens de organisatoren was het het grootste protest tegen klimaatverandering ooit. Ook in andere landen zijn protesten gehouden, onder meer in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Afghanistan en Bulgarije. En ook in Amsterdam is vandaag een klimaatmars gehouden.

Leonardi DiCaprio deed ook mee aan de mars. Over de hele wereld hielden gingen mensen de straat op, voorafgaand aan een klimaattop georganiseerd door Ban Ki-moon, waaraan 120 wereldleiders deelnemen. AFP / Timothy A. Clary

    • Mirjam Remie