Ghani nieuwe president Afghanistan - maar deelt macht met Abdullah

Ashraf Ghani, die binnenkort zal worden ingezworen als de nieuwe president van Afghanistan. Foto EPA / Hedayatullah Amid

De Afghaanse presidentskandidaten Abdullah Abdullah en Ashraf Ghani hebben zojuist een samenwerkingsovereenkomst getekend die ervoor zal zorgen dat zij de macht in Afghanistan de komende regeerperiode delen in een coalitie van nationale eenheid. Dat meldt persbureau Reuters.

De twee kandidaten beschuldigden elkaar wekenlang van verkiezingsfraude, maar hebben onder internationale druk besloten samen te gaan werken.

De ondertekening van de overeenkomst werd gisteren al aangekondigd. Op het middaguur vandaag Afghaanse tijd was het daadwerkelijk zo ver.

Een woordvoerder van Ghani (die bij de verkiezingen de meeste stemmen had gekregen) zei gisteren dat de problemen voor “honderd procent” zijn opgelost. Beide partijen zouden stappen hebben gezet om de machtsovereenkomst mogelijk te maken. De woordvoerder van de huidige president Hamid Karzai bevestigde dat.

Het verdrag tussen de twee rivalen is een grote overwinning voor de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Hij wist de ruziënde presidentskandidaten met elkaar om de tafel te krijgen zodat zij hun geschillen konden uitpraten.

De ondertekening van de machtsdeling, extra belangrijk omdat Afghanistan zich opmaakt voor het vertrek van internationale legertroepen, werd vandaag live op televisie uitgezonden. Ghani zal binnen een week worden ingezworen als de nieuwe president van het land. Abdullah krijgt een functie die lijkt op die van vicepresident.

Een woordvoerder van de vertrekkende president Karzai zei tegen persbureau Reuters dat een van de eerste dingen die Ghani als president zal doen het ondertekenen van een bilateraal veiligheidsverdrag met de Verenigde Staten is. Dat zou de VS toestaan toch kleine legereenheden in Afghanistan te houden na 2014.

De Verenigde Staten prezen de overeenkomst aan het eind van de ochtend Nederlandse tijd. Het Witte Huis liet weten:

“Dit akkoord vormt een belangrijke mogelijkheid voor eenheid en stabiliteit in Afghanistan. Wij blijven er bij alle Afghanen op aandringen dit akkoord te steunen en samen op te komen voor samenwerking en vrede.”

Ook de NAVO zei verheugd te zijn met het verdrag.