Feyenoord - Ajax vanmiddag is vooral de wedstrijd van Vermeer

Vanmiddag staat de Klassieker Feyenoord – Ajax op het programma. Altijd al een beladen wedstrijd natuurlijk, maar dit seizoen extra interessant vanwege de keepers. Of één keeper eigenlijk vooral: oud-reservedoelman van Ajax Kenneth Vermeer staat tegenwoordig onder de lat bij Feyenoord.

Kenneth Vermeer in zijn nieuwe tenue in de Rotterdamse Kuip. Foto ANP / Bas Czerwinski

Vanmiddag staat de Klassieker Feyenoord - Ajax op het programma. Altijd al een beladen wedstrijd natuurlijk, maar dit seizoen extra interessant vanwege de keepers. Of één keeper eigenlijk vooral: oud-reservedoelman van Ajax Kenneth Vermeer staat tegenwoordig onder de lat bij Feyenoord.

En daar is nog niet elke Feyenoordsupporter aan gewend, schreven NRC-sportverslaggevers Bart Hinke en Koen Greven gisteren in NRC Handelsblad:

Vermeer moet als ex-Ajacied eerst in het shirt van Feyenoord presteren wil de Rotterdamse achterban een Amsterdamse doelman in de armen sluiten.

Vermeer maakte de overstap van Ajax naar Feyenoord, omdat hij meer speeltijd wilde. Ooit was hij eerste keus bij Ajax en hield hij de huidige Ajax-doelman Jasper Cillessen op de bank. Maar na een mindere periode draaiden de rollen om. Cillessen werd eerste keus en schopte het zelfs tot eerste doelman van Oranje.

Vermeer, alom geprezen vanwege zijn reflexen maar ook verguisd om blunders, kwam op de bank terecht. Vermeer keepte spectaculair, is een echte penaltykiller bovendien, maar Cillessen bleek betrouwbaarder, constanter in zijn spel. Vermeer leek geen uitzicht meer te hebben op een basisplaats bij Ajax. Hij zei daarom vlak na zijn overstap naar Feyenoord in NRC Handelsblad:

Dit was gewoon een kans die ik met beide handen moest grijpen.

Een paar reddingen van Cillissen afgelopen seizoen:

Druk op Vermeer vandaag is groot

De druk op Vermeer zal vandaag echter groot zijn, schrijven Hinke en Greven:

“In de Klassieker zijn alle ogen gericht op de doelman die nu geen fout mag maken. Vermeer kan het Legioen voor zich winnen als hij zijn nieuwe werkgever in de Kuip aan een zege helpt tegen zijn oude werkgever, aartsrivaal Ajax. Maar een blunder zal hem niet snel worden vergeven. “Aan een verlies denk ik niet”, zegt Vermeer op rustige toon, terwijl reservedoelman Mulder een tas vol materiaal naar de spelersbus sjouwt. “Slapeloze nachten heb ik er zeker niet van. Ik wil juist van de Klassieker genieten.”

Het is dit weekeinde een jaar geleden dat Vermeer zijn laatste grote fout maakte als eerste keeper van Ajax, stippen Greven en Hinke aan. Na de met 4-0 verloren uitwedstrijd tegen PSV was voor Ajax-coach Frank de Boer de maat vol. De Boer wist dat zijn beslissing om Vermeer op de bank te zetten zijn keeper – toen nog in de race om eerste keeper van Oranje te worden – het WK kon kosten. Maar De Boer besloot dat hij niet anders kon. Vermeer werd vervolgens inderdaad niet geselecteerd voor het WK. Cillessen ging er ook met die eer vandoor.

Eén blunder en vele mooie reddingen van Vermeer:

Vermeer katachtiger dan Cillessen

Vandaag heeft Vermeer de ultieme kans om zich te revancheren. En wie weet doet hij dat, want dat Vermeer een goede keeper is die met prachtige reddingen punten kan pakken voor zijn club, nu dus Feyenoord, staat wel vast. Hinke en Greven:

De Boer zei – gevraagd naar de zwakke plekken van de nieuwe Feyenoord-doelman – dat Vermeer in goeden doen geen zwakke plekken heeft. “Als hij die ballen maar niet los laat.” Precies wat Vermeer in zijn laatste weken als eerste doelman van Ajax dus wel deed. Laat onverlet dat Vermeer fantastische wedstrijden heeft gekeept voor Ajax. De Boer heeft hem altijd “katachtiger” gevonden dan Cillessen. Neem het uitduel in de Champions League tegen Olympique Lyon(0-0), eind 2011. Vermeer was onverslaanbaar. En vorig seizoen nog, de halve finale in het bekertoernooi tegen AZ. Penalty gestopt, en nog een aantal wereldreddingen.

Wellicht heeft Vermeer vandaag ook wel weer zo’n wedstrijd, en wordt hij daarmee definitief door het Legioen in de Kuip in de armen gesloten.

    • Niels Posthumus