Eredivisie: winst voor FC Twente, PSV en FC Utrecht

Ryo Miyaichi (rechts) van FC Twente in duele Mike te Wierik van Heracles Almelo. Foto EPA / Peter Lous

FC Twente heeft de derby tegen Heracles Almelo met klinkende cijfers gewonnen. De ploeg van coach Alfred Schreuder zegevierde in Almelo met 4-1. PSV won met 4-0 van Cambuur en FC Utrecht was met 1-0 net te sterk voor FC Groningen.

Wout Weghorst bracht de thuisploeg nog wel op voorsprong, maar door twee goals van Luc Castaignos en één van Hakim Ziyech stond het bij rust 1-3. In de tweede helft verzorgde Youness Mokhtar het slotakkoord.

Bij Heracles zat John Stegeman voor de tweede keer op de bank. Hij kreeg woensdag te horen dat hij tot de rest van het seizoen de hoofdtrainer van Heracles is. Hij kon niet voorkomen dat de Heraclieden ook hun zesde wedstrijd verloren. Twente steeg door de zege naar de vijfde plaats in de Eredivisie, met tien punten.

Twente startte furieus aan de wedstrijd en kreeg binnen een kwartier een aantal goede kansen. Twente scoorde niet en kreeg de rekening via Weghorst gepresenteerd. De aanvaller was bij het eerste gevaarlijke moment van Heracles direct doeltreffend.

Het antwoord van Twente liet niet lang op zich wachten. Castaignos kreeg de bal gelukkig voor zijn voeten en haalde de trekker over. Diezelfde Castaignos, veelvuldig bekritiseerd, sloeg voor rust nogmaals toe. Hij scoorde in de 43e minuut de 1-2. Een minuut later gooide Ziyech met zijn eerste treffer voor Twente de wedstrijd op slot.

In de tweede helft moest Heracles komen. Dat deed de ploeg ook wel, maar echt overtuigend was het niet. Twente hield zich eenvoudig staande en liep via invaller Mokhtar nog uit naar 1-4. Voor Twente was het de tweede overwinning op rij. De ploeg was de competitie begonnen met vier remises. (Novum)

PSV ruim langs Cambuur

PSV heeft vandaag de topper tegen SC Cambuur gewonnen. De Eindhovenaren waren in eigen stadion met 4-0 te sterk. Luuk de Jong en Jetro Willems scoorden in de eerste helft. Lucas Bijker werd vier minuten voor rust met zijn tweede gele kaart van het veld gestuurd. Jeffrey Bruma en Adam Maher voerden de score op.

Omdat PEC Zwolle met 1-0 verloor bij AZ, heeft PSV nu alleen de leiding in handen. PSV heeft vijftien punten, drie meer dan PEC en Ajax.

Utrecht boekt nipte thuiszege op Groningen

FC Utrecht heeft goede zaken gedaan tegen FC Groningen. De domstedelingen wonnen in de Galgenwaard met 1-0 dankzij een doelpunt van Ruud Boymans. Utrecht stijgt door de overwinning naar de zevende plek in de Eredivisie.

Tjaronn Chery liet na Groningen naar een punt te schieten. Doelman Robbin Ruiter keerde na 69 minuten een strafschop van de geboren Hagenaar. Groningen zakt naar de tiende plaats. De ploeg van Erwin van de Looi heeft dit seizoen drie nederlagen en drie zeges achter zijn naam staan.