Duizenden Russen de straat op tegen strijd in Oekraïne

Een man met de Oekraïense vlag om zijn schouders voor de oproerpolitie tijdens een anti-oorlogsdemonstratie in Moskou. Reuters / Sergei Karpuhkin

Duizenden mensen zijn vandaag in Rusland de straat op gegaan om te protesteren tegen het geweld in Oekraïne en de rol die Rusland daarin zou spelen. Het was de eerste grote demonstratie sinds het conflict tussen Kiev en de pro-Russische rebellen begin april begon.

De boodschap van de mensen die de straat op gingen was duidelijk: stop de oorlog. Boris Nemtsov, een van de organisatoren van het protest en een prominent criticus van het Kremlin, vertelde persbureau Reuters aan de telefoon:

“Poetin betekent oorlog. Hij is de leider van de partij van de oorlog. Hij zal stoppen als veel mensen demonstreren, want hij is bang van zijn eigen burgers. Alleen de Russen kunnen Poetin stoppen.”

De betogers scandeerden leuzen als “Nee tegen oorlog” en “De junta zit in het Kremlin, niet in Kiev”. Er wapperden Russische en Oekraïense vlaggen en op spandoeken stonden teksten als “Poetin, ik heb genoeg van je leugens” en “ik wil geen oorlog met Oekraïne”. Volgens de politie waren er vijfduizend mensen op de been. Een verslaggever van persbureau AP schat dat er twintigduizend mensen waren.

Tot nu toe zijn ruim drieduizend mensen bij het gewapende conflict omgekomen. Het staakt-het-vuren van deze maand bracht relatieve kalmte. Poetin heeft beschuldigingen dat hij de rebellen steunt met troepen, altijd ontkend.

    • Mirjam Remie