‘Duitse nabestaanden crash MH17 klagen Oekraïne aan’

De gedenkruimte op Schiphol, op de dag van de presentatie van het OVV-onderzoeksrapport met de eerste bevindingen over de oorzaak van de vliegramp met vlucht MH17 in Oekraine. Foto ANP / Remko de Waal

Nabestaanden van drie Duitse slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 gaan de Oekraïense staat aanklagen voor medeplichtigheid aan de crash. Dat schrijft de Duitse krant Bild vandaag.

De aanklagers willen Oekraïne voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dagen voor doodslag door nalatigheid.

Kiev en de pro-Russische separatisten geven elkaar de schuld voor het neerhalen van het toestel van Malaysian Airlines. Bij de crash stierven alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders en vier Duitsers.

De nabestaanden worden bijgestaan door advocaat en hoogleraar luchtvaartrecht Elmar Giemulla. Hij zegt in Bild:

“Op dit moment is niet bekend welke rol Rusland heeft gespeeld. Maar vaststaat dat Oekraïne er niet in geslaagd is de veiligheid van zijn luchtruim te garanderen.”

Volgens de hoogleraar is een land verantwoordelijk voor zijn luchtruim zolang het dit openstelt voor transitvluchten.

Volgens Giemulla heeft de Oekraïense staat door zijn nalatige optreden mensenrechten geschonden. De advocaat gaat ervan uit dat er “minstens een miljoen euro per slachtoffer” aan schadevergoedingen zal worden uitgekeerd. Dat is niet alleen voor materiële schade, maar ook voor emotioneel leed.

Malaysia Airlines heeft de nabestaanden tot nu toe een voorschot van vijfduizend euro gegeven. De luchtvaartmaatschappij bereidt een verdere betaling van vijftigduizend euro voor. (Novum)