Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
In beeld

Atletiek

Dubbel Keniaans succes op Dam tot Damloop

Het was Kenia dat vandaag de Dam tot Damloop domineerde. John Mwangangi was bij de mannen de snelste en finishte na 45 minuten en 45 seconden in Zaandam. Linet Masai was met 53.09 de snelste vrouw op de tien Engelse mijl. Hilda Kibet wist als enige niet-Afrikaan een medaille te veroveren. De in Kenia geboren Nederlandse won brons in 54.25. Ze wist naast Masai ook nog Tike Gelena (53.57) uit Ethiopië voor zich. Nguse Amlosom uit Eritrea, vooraf favoriet, kon bij de mannen Mwangangi op het eind niet volgen en gaf twee seconden toe. De Ethiopiër Kinde Atelaw veroverde brons in 45.52.
Een atleet in actie tijdens de 30e editie van de Dam tot Damloop.
ANP / Jerry Lampen
De Keniaanse atleet John Mwangangi (2) in actie de 30e editie van de Dam tot Damloop. Hij troefde in de hardloopwedstrijd over 10 Engelse mijl van Amsterdam naar Zaandam twee medevluchters af.
ANP / Jerry Lampen
John Mwangangi (2) tijdens de Dam tot Damloop.
ANP / Jerry Lampen
De Nederlandse atlete Miranda Boonstra (links) loopt voorop in een groep die uit de IJtunnel komt aan het begin van de 30e editie van de Dam tot Damloop.
ANP / Jerry Lampen
De Nederlandse atleet Khalid Choukoud (links) leidt een groep uit de IJtunnel aan het begin van de Dam tot Damloop.
ANP / Jerry Lampen
Hilda Kibet in actie tijdens van de Dam tot Damloop. Ze eindigde als derde.
ANP / Jerry Lampen
De Keniaanse atleet John Mwangangi (2) op dat moment achterin de kopgroep. Hij zou later echter de overwinning pakken.
ANP / Jerry Lampen
De Keniaanse atlete Linet Masai (midden) wordt geflankeerd door Hilda Kibet (rechts), de Nederlandse atlete van Keniaanse komaf en Tiki Gelena uit Ethiopië tijdens de prijsuitreiking van de Dam tot Damloop. Masai soleerde naar de zege.
ANP / Jerry Lampen
De Keniaanse atleet John Mwangangi komt als eerste over de finish van de 30e editie van de Dam tot Damloop.
ANP / Jerry Lampen