Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Anthoni van Leeuwenhoek zag als eerste het onzichtbare

Onder zijn sterke lens zag hij als eerste hele kleine diertjes dansen. Zaadcellen, rode bloedcellen, bacteriën. Biologen en niet-biologen: bekijk dit prachtig gemaakte eerbetoon aan Anthoni van Leeuwenhoek.

Niet alles draait om de mens, maar dat willen wij mensen nog wel eens vergeten. Het meeste leven is microbiologie, en Anthoni van Leeuwenhoek was de eerste die het onzichtbare onder zijn microscoop zag krioelen. Daar verwonderde hij zich vanzelfsprekend over; het was de zeventiende eeuw.

Inmiddels zijn we ruim drie eeuwen verder, sperma en bacteriën zijn gesneden koek. Maar, zo zult u vermoedelijk ervaren bij het zien van deze minidocumentaire: die verwondering, die is nog niet verdwenen.