Ajax boekt onverdiende zege bij Feyenoord

Davy Klaassen (midden) van Ajax in duel met Jordie Clasie (rechts) van Feyenoord. Links Feyenoord-speler Jean-Paul Boetius. ANP / Olaf Kraak

Ajax heeft de klassieker tegen Feyenoord vandaag op zeer gelukkige wijze gewonnen. Ricardo van Rhijn scoorde in de Kuip vanuit een vrije trap de enige, schitterende goal van de wedstrijd: 1-0. Feyenoord raakte liefst drie keer de lat en miste een handvol opgelegde kansen.

Bekijk hier de 1-0 van Van Rhijn:

Feyenoord kreeg kans op kans

Feyenoord kreeg vooral in de beginfase kans op kans. Jordy Clasie en Ruben Schaken stuitten op de lat, waarna Van Rhijn op sublieme wijze zijn oud-ploegmaat Kenneth Vermeer passeerde. Kort daarna raakte Sven van Beek ook nog de Amsterdamse lat met een kopbal.

Het doel van Ajax-goalie Jasper Cillessen stond bijna de hele wedstrijd onder druk. Vooral Colin Kazim-Richards liet voor rust na de gelijkmaker te scoren. De Engelse Turk nam fraai een bal aan in het strafschopgebied, maar vergat van dichtbij de 1-1 binnen te tikken.

Twitter avatar Feyenoord Feyenoord Rotterdam Feyenoord krijgt een massaal en verdiend applaus van het legioen. De ploeg had veel meer verdiend dan deze nederlaag. #feyaja
Twitter avatar AFCAjax AFC Ajax 90+5. Afgelopen!! #Ajax wint de #Klassieker. Eenvoudig was het niet, maar de punten zijn binnen! #feyaja

Ajax sprong een stuk effectiever met zijn kansen om en schoot drie keer tussen de palen, terwijl de equipe van Frank de Boer de hele wedstrijd slechts vijf doelpogingen noteerde. Vermeer hield Kolbeinn Sigthórsson en Anwar El Ghazi met prima reddingen van de 2-0 af.

In de tweede helft gingen de ploegen op dezelfde voet verder als in de eerste. Feyenoord wist het Cillessen echter pas vrij laat moeilijk te maken. Eerst noopte Jean-Paul Boëtius de Oranjedoelman met een kopbal tot een fraaie redding. Vervolgens gaf de kwaliteit van Cilllessen in blessuretijd nogmaals de doorslag. Nadat invaller Mitchell te Vrede van dicht bij een kans niet had weten te benutten, tikte de doelman een kopbal van de spits knap over de lat.

De vele doelpogingen van Feyenoord betalen zich vooralsnog niet uit in goals:

Twitter avatar bartf Bart Frouws Meeste schoten dit seizoen: Feyenoord - 108 (incl. geblokkeerde pogingen)

Minste doelpunten dit seizoen: Feyenoord - 4 (samen met Heracles)

Ajax nu op plek twee, Feyenoord op plek vijftien

Ajax stijgt door de zege naar de tweede plek met twaalf punten uit zes duels. Alleen PSV doet het met vijftien punten beter. PEC Zwolle staat op gelijke hoogte. Feyenoord zak naar de vijftiende plek. De ploeg van Fred Rutten won dit seizoen pas een keer en wacht nog altijd op zijn eerste thuisoverwinning.

Wedstrijdverslag door persdienst Novum.

    • Mirjam Remie