Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

70.000 Syriërs in 24 uur naar Turkije gevlucht

Syrische vluchtelingen bij de grens met Turkije, op de vlucht voor de terreur van de Islamitische Staat (IS). Foto EPA

In 24 uur tijd zijn 70 duizend Syriërs en Koerden naar Turkije gevlucht. Ze vertrekken uit angst voor aanvallen van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Dat heeft de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) gisteravond gemeld, aldus persbureau Novum.

Volgens de UNHCR moet de Turkse regering rekening houden met de mogelijkheid dat de komende dagen nog eens honderdduizenden vluchtelingen het land in stromen.

De Syriërs werden van huis en haard verdreven door de strijd om de noordelijk gelegen stad Kobani. De afgelopen dagen veroverde IS meerdere dorpen in de omgeving. Koerdische leiders waarschuwden voor een massaslachting. Ze vroegen gewapende Turkse Koerden om te komen helpen en deden oproepen voor internationale militaire bijstand.

De president van de Koerdische autonome regio in Irak, Masoud Barzani, vroeg de internationale gemeenschap “alle mogelijke middelen” in te zetten om te voorkomen dat Ayn al-Arab, ‘Kobani’ in het Koerdisch, in handen van de strijders van IS valt.

Samenwerking met Syrische Koerden ligt moeilijk

De noodkreet van de Syrische Koerden komt op het moment dat de Amerikanen kijken of zij een rol kunnen spelen in het geplande offensief tegen IS in Irak en Syrië. Samenwerken met de Syrische Koerden ligt echter moeilijk vanwege hun banden met de verboden Turks-Koerdische guerrillabeweging PKK. NAVO-lid Turkije vreest dat wapens voor de Syrische Koerden om IS te bestrijden, daarna over de grens in Turkije kunnen worden gebruikt.

Om de uitwisseling van wapens en strijders tussen de Turkse en Syrische Koerden te bemoeilijken had Turkije de grens tussen beide gebieden gesloten. Vrijdag besloot de regering de overgangen echter te openen om vluchtelingen door te laten. De waardering voor de Syrische Koerden is gegroeid door hun strijd tegen IS.

UNHCR staat Turkije bij met betrekking tot opvang vluchtelingen

De UNHCR heeft vervolgens aangegeven de Turkse regering bij te staan om de massale stroom vluchtelingen goed op te vangen. Het merendeel van de ontheemden bestaat uit Koerden. Hoge VN-Commissaris voor Vluchtelingen António Guterres zei:

“Ik prijs het Turkse gebaar om deze bevolkingsgroep, die zo plotseling met geweld uit hun huizen is verdreven, op te vangen en hulp te bieden. De massale instroom toont aan hoe belangrijk het is om ruimte voor asielzoekers vrij te maken en beschikbaar te stellen.”

Guterres riep de internationale gemeenschap op Turkije en andere aan Syrië grenzende landen die veel vluchtelingen opvangen te steunen.

Tijdens het Syrische conflict, dat al meer dan drie jaar duurt, was Kobani een relatief veilig gebied. Meer dan tweehonderdduizend ontheemde Syriërs trokken zelfs naar de stad voor onderdak.

De vluchtelingen worden opgevangen in de Turkse provincie Sanliurfa. De Turkse regering zet haast achter de bouw van twee vluchtelingenkampen. De UNHCR heeft al twintig trucks met hulpgoederen naar de vluchtelingen gestuurd en bereidt meer leveringen voor.