56 nieuwe ebola-gevallen in Sierra Leone

De afgelopen dagen zijn 92 lichamen ontdekt in Sierra Leone en 56 nieuwe gevallen van ebola. De regering had alle inwoners gevraagd thuis te blijven, zodat hulpverleners langs konden komen.

Legen straten in Sierra Leone tijdens het noodplan van drie dagen met als doel het ebolavirus te stoppen. AP / Michael Duff

De afgelopen drie dagen zijn 92 lichamen ontdekt in Sierra Leone en 56 nieuwe gevallen van ebola. De regering had alle zes miljoen inwoners gevraagd thuis te blijven, zodat hulpverleners langs konden komen om iedereen te testen op ebola.

Zo wordt geprobeerd het virus een halt toe te roepen. Nog niet iedereen in het land is echter gecontroleerd. Mogelijk wordt de duur van de noodactie verlengd. Dat heeft de gezondheidsdienst, die de huisbezoeken coördineert, gezegd.

De meeste inwoners verwelkomen de gezondheidswerkers en vrijwilligers omdat ze informatie over de ziekte verspreiden. Maar er ontstonden ook geruchten over vergiftigde zeep die ze zouden hebben verspreid. Hulpverleners maakten van de gelegenheid gebruik 71 lichamen van ebola-slachtoffers te verbranden. Ook dode lichamen zijn erg besmettelijk.

Sierra Leone, Liberia en Guinee zijn het zwaarst getroffen door ebola. In Sierra Leone kwamen meer dan 560 mensen om in en West-Afrika 2600 mensen. Het is de grootste uitbraak ooit, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie. Er zouden meer dan 5500 mensen ziek zijn geworden door het virus.

Nederlandse ebola-arts weer opgenomen in ziekenhuis

Een van de twee Nederlandse artsen die mogelijk in Sierra Leone besmet zijn geraakt met ebola, is weer opgenomen in het ziekenhuis. De hulpverlener had klachten gekregen, maar uit onderzoek bleek dat die het gevolg zijn van malaria. Om uit te sluiten dat de arts ook ebola heeft, zijn extra tests gedaan. De uitslag daarvan volgt pas dinsdag.

De arts is dit weekeinde opgenomen in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), schrijft persdienst Novum. De twee tropenartsen waren tijdens hun werk in het Lion Heart Medical Centre in contact gekomen met patiënten die achteraf ebola bleken te hebben. Daarop werd besloten ze te repatriëren. Ze kwamen vorige week zondag aan in Nederland en werden toen al voor 24 uur ter observatie opgenomen in het LUMC.

    • Mirjam Remie