Zittend premier Nieuw-Zeeland wint zeer overtuigend derde termijn

De Nieuw-Zeelandse premier John Key eet een snack in de basisschool waar hij zijn stem uitbrengt. EPA/ Ross Stetford

De huidige premier van Nieuw-Zeeland, John Key, kan zich gaan opmaken voor een derde termijn. Bij de verkiezingen is gebleken hoe populair de leider van de conservatieve National party nog steeds in eigen land is, want de overwinning is bijzonder overtuigend.

Nog niet alle stemmen zijn geteld - momenteel zo’n 90 procent -, maar Labour heeft haar (grote) verlies al erkend. Hoe overtuigend is de overwinning van Key? Zijn National party haalt voorlopig 48 procent van de stemmen, wat in het proportionele systeem in Nieuw-Zeeland neerkomt op 62 van de 121 zetels in het parlement. Eén partij met een absolute meerderheid dus.

Labour blijft op 24 procent steken, de Green party op 10 procent. Of Keys partij nou na de definitieve uitslag nog steeds in haar eentje kan regeren of niet, Key zal waarschijnlijk steun zoeken bij dezelfde kleine partijen waarmee hij eerder al regeerde, de Maori Party, ACT en United Future. De verwachting is dat zij bij elkaar vier zetels gaan winnen.

In NRC schreef correspondent Dolf de Groot gisteren over de populariteit van Key:

“De conservatieve Key is populair. Een boek waarin werd onthuld dat zijn partij geheime informatie naar bloggers had gelekt om politieke tegenstanders aan te vallen, deed geen afbreuk aan zijn populariteit. Ook bloeit de economie als nooit tevoren.”

Dotcom krijgt wellicht geen zetel

Dé man van de afgelopen verkiezingscampagne was de Duitse oprichter van MegaUpload en Mega Kim Dotcom, die de Mana-Internet Party (financieel) steunde. Hij deed er alles aan om Key geen derde termijn te laten krijgen. En er was ook lang nog een grote kans dat de partij enkele, misschien wel vijf, zetels zou kunnen winnen.

Dat zit er nu hoogstwaarschijnlijk niet in. The Guardian schrijft zelfs dat het lijkt alsof Dotcoms plan “spectaculair averechts heeft gewerkt” en dat er misschien geen enkele zetel gewonnen zal worden door de Mana-Internet Party. Dat heeft ermee te maken dat de partij afhankelijk was van Mana-leider Hone Harawira. Die moest zijn zetel behouden om zo andere parlementsleden mee te krijgen. Het lijkt erop dat Labour het Maori-electoraat gaat afpakken.

Lees het hele artikel van correspondent Dolf de Groot dat gisteren in NRC verscheen. Abonnees lezen het gratis, niet-abonnees betalen een klein bedrag.

    • Frank Huiskamp