Ze zijn eruit: presidentskandidaten Afghanistan gaan overeenkomst aan

De twee rivalen in de rommelige presidentsverkiezing van Afghanistan hebben, na maandenlange spanningen, een deal gesloten. De presidentskandidaten Abdullah Abdullah en Ashraf Ghani beschuldigden elkaar van verkiezingsfraude.

Presidentskandidaten Ashraf Ghani en Abdullah Abdullah. Foto EPA / Jawad Jalali.

De twee rivalen in de rommelige presidentsverkiezing van Afghanistan hebben na ruim twee maanden van spanning een deal gesloten. Dat schrijft persbureau Reuters. De presidentskandidaten Abdullah Abdullah en Ashraf Ghani beschuldigden elkaar wekenlang van verkiezingsfraude.

De woordvoerder van kandidaat Ashraf Ghani (die de meeste stemmen had gekregen) zegt dat de problemen voor “honderd procent” zijn opgelost. Beide partijen zouden stappen hebben ondernomen om een machtsovereenkomst te tekenen. De woordvoerder van de huidige president Hamid Karzai bevestigt dit.

Ruzie om de stemmen

Onderhandelingen leken eerder niet aan de orde, toen Abdullah en Ghani het na twee verkiezingsrondes niet eens konden worden over wie de president van Afghanistan werd. Ghani won de tweede ronde met 56 procent van alle stemmen, maar Abdullah erkende die uitslag niet omdat er gefraudeerd zou zijn.

Uiteindelijk kwam het tot een hertelling (van 8,1 miljoen stemmen). Dat duurde lang; Abdullah en Ghani konden namelijk óók geen overeenstemming bereiken over de procedure waarbij wordt bepaald wanneer een stem ongeldig is of niet.

Morgen moet de overeenkomst officieel worden getekend. Dan komen ook de resultaten van de hertelling van de stemmen naar buiten.

    • Sterre van der Hee