Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Yvette van Boven, kookschrijver

Wat zat er in uw eerste glas?

„Kinderwijn. Met Kerst of bij dinertjes kregen we thuis druivensap in mooie glazen waarvan ik dacht dat het voetje het handvat was. Vanaf mijn veertiende mocht ik denk ik thuis een beetje meeproeven. Maar toen ik zelf ging drinken, bestelde ik bij het uitgaan toch bessenjenever met ijs.”

Verzamelt u?

„Ik ben een beetje begonnen. Eerder lukte dat niet. Dan dachten mijn man en ik: hé, er is wijn, laten we mensen uitnodigen. Maar nu bestel ik per internet dozen en hebben we in de berging een mini-winkeltje.

„En sinds een paar jaar vraag ik aan vrienden voor mijn verjaardag wijn. Ik vraag ze een fles mee te nemen die ze zelf graag zouden willen drinken. Natuurlijk willen ze niet onderdoen voor elkaar, dus er liggen al heel wat mooie bewaarflessen in de berging. Daar kan ik me echt op verheugen. Bijvoorbeeld de fles Barolo van zeer hoge kwaliteit die ik van mijn neef kreeg. Die zit in een dichtgetimmerd kistje dat nog minstens vijf jaar dicht moet blijven.”

Welke fles is u bijgebleven?

,,Een keer had ik een diner om een Saint-Émilion uit 1985 heen gebouwd. Côte de boeuf, foie gras – alles voor die Saint-Émilion. Maar toen we hem openmaakten, was het meteen duidelijk: zuur.”

Als u nog één glas mag drinken....

„Een Barolo natuurlijk.” (MS)