Wel lef van Kenneth...

Zondag zijn alle ogen gericht op Kenneth Vermeer in de klassieker Feyenoord-Ajax. De doelman die drie weken geleden van Ajax naar Feyenoord overstapte, mag nu echt geen fouten maken. Blunders worden hem niet vergeven.

Erwin Mulder steekt nog maar net zijn hoofd uit de spelerstunnel of een paar honderd meegereisde Feyenoordfans scanderen in het Estadio Ramón Sánchez Pizjuán direct zijn naam. „Mulder is een Feyenoorder! Mulder is een Feyenoorder”, zingt de delegatie van het Legioen bij de laatste training voor het duel met FC Sevilla. Mulder, sindskort gedegradeerd tot tweede doelman, klapt dankbaar terug naar de supporters. Kenneth Vermeer ziet het tafereel met een lachje op zijn gezicht aan. „Ach”, zegt de nieuwe Feyenoord-doelman een dag later na de 2-0 nederlaag. „Ik vind het prima dat ze Erwin steunen. Ik denk dat het publiek achter iedere speler staat.”

Ex-Ajacied in Feyenoord-shirt

Vermeer moet als ex-Ajacied eerst in het shirt van Feyenoord presteren wil de Rotterdamse achterban een Amsterdamse doelman in de armen sluiten. In zijn eerste Europese optreden voor Feyenoord verrichtte hij enkele knappe reddingen, maar kon niet voorkomen dat Sevilla twee keer uit een vrije trap scoorde. Zo begon zijn tijdperk in Rotterdam-Zuid met twee nederlagen op rij – vorige week verloor Feyenoord thuis met 2-1 van Willem II – in mineur.

Zondag in de Klassieker zijn alle ogen gericht op de doelman die nu, maar nu echt, geen fout mag maken. Vermeer kan het Legioen ineens voor zich winnen als hij zijn nieuwe werkgever in de Kuip aan een zege helpt tegen zijn oude werkgever, aartsrivaal Ajax. Maar een blunder zal hem niet snel worden vergeven. „Aan een verlies denk ik niet”, zegt hij op rustige toon in de hoofdstad van Andalusië. „Ik wil juist van de Klassieker genieten.”

Het is dit weekend een jaar geleden dat Vermeer zijn laatste grote fout maakte als eerste keeper van Ajax. Na de met 4-0 verloren uitwedstrijd tegen PSV was voor Ajax-coach Frank de Boer de maat vol. Ajax-doelman Jasper Cillessen zag Vermeer in die tijd van nabij worstelen. Hij wreef het er niet in bij zijn concurrent, maar hij zei ook niet ‘kop op’. „We weten allebei hoe het werkt, hoe we erin staan. Het heeft geen zin om een show op te voeren. Dat merkt die ander meteen”, zei Cillessen donderdag op sportcomplex De Toekomst.

De Boers ingrijpende besluit tot een keeperswitch was achteraf gezien de opmaat voor de spectaculaire overstap van Vermeer drie weken geleden naar Feyenoord. Diens zaakwaarnemer vroeg Marc Overmars, directeur voetbalzaken van Ajax, om een transfersom op papier te zetten voor een overgang naar een binnenlandse club. Binnen tien minuten kreeg Ajax een transferverzoek terug, met Feyenoord als kopende partij. Daar hadden ze geen rekening mee gehouden in Amsterdam. Genaaid? Misschien, maar dan heeft Ajax het wel laten gebeuren.

Geen bitterheid

De Boer heeft „te veel respect” voor Vermeer om nu om zich heen te gaan slaan. Het was dus geen psychologische oorlogvoering toen de Ajax-trainer zijn doelman Cillessen woensdagavond, na het gelijkspel tegen Paris Saint-Germain, uitgebreid complimenteerde omdat hij „zo betrouwbaar” is. „Zo geef je rust aan een team” – precies wat Vermeer in zijn laatste weken als eerste doelman van Ajax niet kon brengen.

Laat onverlet dat Vermeer fantastische wedstrijden heeft gekeept voor Ajax. Ook vorig seizoen nog, de halve finale in het bekertoernooi tegen AZ. Penalty gestopt, nog een aantal wereldreddingen. Het was een half jaar na zijn demotie tot tweede keeper en hij stond alleen in het bekertoernooi nog op doel. „Met hard trainen, Gods wil en positief blijven” had Vermeer zich opgericht. Hij gaat het nodig hebben komende zondag.

Bij Ajax heerst geen bitterheid jegens Vermeer, zegt Cillessen. „Kenneth was een fantastische persoonlijkheid in de groep, zijn lach hoorde je door de kleedkamer galmen. Iedereen gunt hem het beste. Als het nou een eikel was, dan was dat misschien anders.” Ook Cillessen vindt het onnodig te proberen Vermeer in de aanloop naar de Klassieker uit zijn evenwicht te brengen. „Ik ga hem niet via de media dingen toedichten.”

Het was op een zaterdagavond drie weken geleden dat Vermeer hem vertelde dat er wat speelde. „Hij zei dat hij zo goed als zeker wegging, maar vertelde niet waarheen. Ik heb niet doorgevraagd, hij zei dat hij het nog even voor zich wilde houden.” Rond de verloren uitwedstrijd tegen FC Groningen werd het bekend: Feyenoord dus. Cillessen: „Wel lef van Kenneth, het is geen makkelijke stap. Op het moment dat het naar buiten kwam was er meteen veel weerstand, van zowel de Ajax- als de Feyenoord-kant. Hij is gewoon mee teruggegaan in de bus van Groningen naar Amsterdam. Familieleden stonden hier op hem te wachten, toen is hij vertrokken.”

Cillessen zou het zelf niet snel gedaan hebben, maar heeft ook begrip voor Vermeers keuze. „Laten we eerlijk zijn: hij is te goed om hier op de bank te zitten.”

Gewoon een goede keeper

Vermeer moest en zou weg, ook al heeft hij met de move naar Feyenoord alle schepen achter zich verbrand. „Ik voel me thuis bij Feyenoord”, zegt hij zonder omhaal van woorden. „Het speelt ook mee dat ik de meeste jongens natuurlijk al wel kende.”

Als tegenstander, bedoelde Vermeer, maar dat zei hij er niet bij. Zo zien de Feyenoorders hem inmiddels al niet meer. Aanvoerder Jordy Clasie: „Ik moet Kenneth mijn complimenten geven. Als je als keeper van Ajax naar Feyenoord komt dan weet je dat veel mensen druk op je gaan leggen. Kenneth is gewoon een goede keeper. Als hij niet zo’n goede dag had gehad tegen Sevilla had je zomaar met 3-0 of 4-0 kunnen verliezen.” Trainer Fred Rutten sluit zich daarbij aan: „Vermeer heeft ons in de tweede helft gered.”