Weer klacht tegen rechtbank-expert

Opnieuw is bij het medisch tuchtcollege een klacht ingediend tegen hoogleraar forensische psychologie Corine de Ruiter. Nabestaanden van voormalig Provinciaal Statenlid Jos van Hal Scheffer (PVV) verwijten de hoogleraar conclusies over hem te hebben getrokken zonder Van Hal „of zijn directe familie” ooit te hebben gesproken. Dit blijkt uit correspondentie tussen de familie en het tuchtcollege in Eindhoven.

Het Utrechtse Statenlid pleegde in juli vorig jaar zelfmoord nadat uitkwam dat zijn echtgenote, advocate Monique S., voor miljoenen had gefraudeerd ten nadele van haar klanten. Pas na zijn dood legde ze de schuld van de fraude deels bij hem.

De rechtszaak tegen de advocate loopt nog. De Ruiter maakte als getuige-deskundige in deze zaak een psychologisch rapport over haar. Tijdens een zitting zei De Ruiter dat zij voor „99,9 procent zeker is” dat Monique de fraude niet had gepleegd „als zij niet met Van Hal betrokken was geraakt”. Ze zei dat ze bij Van Hal kenmerken van een psychopaat zag. De Ruiter sprak tijdens de zitting ook over „het feit dat Van Hal uit een gezin met een schizofrene moeder komt”. Ze controleerde dit niet bij familie.

De broer van Jos van Hal schrijft nu aan het tuchtcollege dat hun moeder dertig jaar lang „naar ieders volle tevredenheid” kleuterjuf is geweest en er geen sprake was van schizofrenie. „Er is ook nooit aanleiding geweest, bijvoorbeeld door afwijkend gedrag, om dit te onderzoeken.”

In mei van dit jaar werd De Ruiter berispt door het medisch tuchtcollege in een zaak rond een vechtscheiding. Ze zou toen in een rapport een vermoeden hebben uitgesproken van seksueel misbruik door een vader die ze nooit had gezien. De Ruiter is tegen de uitspraak in beroep gegaan.

Ook eerder moest ze zich meermaals bij het tuchtcollege verantwoorden. De rechtszaak tegen de advocate gaat maandag verder. Corine de Ruiter was de afgelopen dagen niet bereikbaar voor een reactie.

    • Esther Rosenberg
    • Merel Thie