Van uitsmijter tot jihadist bij IS

Mohammad Ali Baryalei is de schrik van Australië. Hij ronselde minstens dertig Australiërs voor IS in Syrië.

De Australiër Mohammad Ali Baryalei (33) had al een paar carrières achter de rug. Hij was uitsmijter in King’s Cross, een levendige uitgaansbuurt in Sydney. Hij was acteur en speelde een rolletje in Underbelly, een Australische dramaserie over georganiseerde misdaad. Baryalei speelde een ambulancebroeder.

Nu heeft Baryalei een nieuwe loopbaan: vechten bij de Islamitische Staat (IS). Baryalei zou vanuit Syrië opdracht hebben gegeven aan makkers om een willekeurige Australiër te kidnappen uit het zakenkwartier van Sydney, te onthoofden en te wikkelen in een zwarte IS-vlag. Het moest lijken op de aanslag op de Britse soldaat Lee Rigby in Londen vorig jaar.

Dat het een Australiër was die vanuit het Midden-Oosten opdracht gaf, maakte premier Tony Abbott gisteren bekend. Kort daarna meldden Australische media dat het Baryalei betrof.

Foto’s tonen een forse man met een wilde baard in Afghaanse stijl. Maar op zijn hoofd verkiest Baryalei een pet met een gebogen klep zoals Australiërs die dragen. Als klein kind is hij Afghanistan ontvlucht met zijn naar verluidt vermogende ouders.

Op een korte video spreekt hij met een Australische tongval. Hij draagt een t-shirt met de tekst ‘I found prophet Jesus in the Quran’.

Vrienden zeggen dat Baryalei steeds meer gruwde van de Australische maatschappij. Hij wilde naar een land zonder drank, drugs en openlijke homoseksualiteit, zegt vriend Abdul Salam Mahmoud in The Sydney Morning Herald. De twee waren lid van Street Dawah, een groep die probeerde mensen te bekeren tot de islam.

Volgens deze vriend was Baryalei een charismatische man die voor zijn mening uitkwam, een echte leider. Inlichtingendiensten denken dat Baryalei zeker de helft van de zestig Australische IS-strijders heeft gerekruteerd.

Baryalei zou vorig jaar april naar Syrië zijn afgereisd. Daar zou hij het telefoontje hebben gepleegd waarin hij opdracht gaf tot een gruwelijke, schokkende en weerzinwekkende moord. Dat gesprek werd opgepikt door de inlichtingendienst, wat deze week resulteerde in de grootste klopjacht tegen terroristen ooit in Australië. Vijftien verdachten werden gearresteerd.

De plannen voor een aanslag hebben Australië geschokt en de timing van de klopjacht was alles behalve toeval. Premier Abbott maakte eerder deze week bekend gevechtsvliegtuigen en elitetroepen naar Abu Dhabi te sturen om bij te dragen aan de internationale operatie tegen IS .

Baryalei zal de regering Abbott sterken in het idee dat er streng opgetreden moet worden tegen illegale migratie. Vluchtelingen, vaak uit Afghanistan, Pakistan en Iran, die per boot Australië proberen te bereiken, worden naar detentiecentra in Papoea-Nieuw-Guinea en Vanuatu gestuurd. Nooit zullen zij voet op Australische bodem zetten, zei Abbott bij zijn aantreden.

Over zijn beleid wilde Abbott het deze week niet hebben. Hij zei vooral blij te zijn „dat wij de terroristen deze keer voor waren”. Want ook dat staat nu op het cv van Baryalei: terrorist. In de ogen van menig Australiër komt daar nog een functie bij: verrader.

    • Melle Garschagen