Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Arrestaties bij betogingen Den Haag, 26 mensen aangehouden

Rondom de demonstraties in Den Haag zijn 26 mensen opgepakt. Een arrestant zou zich schuldig hebben gemaakt aan opruiing, een ander zou een hitlergroet hebben gebracht, meldt de politie.

De demonstratie van de NVU in Den Haag.
De demonstratie van de NVU in Den Haag. Foto Novum / Alexander Schippers

Rondom de demonstraties in Den Haag zijn 26 mensen opgepakt. Dat schrijft persbureau Novum. Ze werden aangehouden voor het overtreden van de Algemeen Plaatselijke Verordening. Een arrestant zou zich ook schuldig hebben gemaakt aan opruiing, een ander zou een hitlergroet hebben gebracht, meldt de politie. Vijf aanhoudingen bleken onterecht.

Eerder vandaag bleek dat tien mensen zijn aangehouden toen demonstranten van de Nederlandse Volks-Unie (NVU) naar de betoging van Geenstijl op het Malieveld in Den Haag kwamen. Ze werden ingesloten door meerdere politiewagens en politiemensen op paarden.

Verslaggever Jannetje Koelewijn was erbij:

“De mannen werden ingesloten en gingen enorm tekeer. We vroegen wie ze waren, maar ze kwamen ‘namens zichzelf’. ‘Wij demonstreren tegen alles’. Ze waren allemaal in het zwart gekleed en fotografeerden en filmden iedereen om hen heen. Het was duidelijk dat ze uit waren op een confrontatie met Geenstijl. Dat werd meteen de kop ingedrukt door de politie.”

Ook bij de demonstratie van de NVU op de Koekamp (met zo’n vijftig deelnemers) zijn arrestaties verricht. Op het Plein 1813 verliep de betoging van de extreemlinkse Anti Fascistische Actie rustig.

Vandaag op het malieveld

In Den Haag zouden vandaag verschillende demonstraties plaatsvinden. De extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU) demonstreerde tegen “multiculturalisme” in het algemeen. Ook waren er betogingen van het comité Samen tegen Racisme (waaronder de links-radicale Anti-Fascistische Actie) en IAVVS (Internet Against Vertical Video Syndrome), een initiatief van GeenStijl. Hier hun liveblog.

Het nationalistische gelegenheidscollectief Pro Patria zou voor de tweede keer demonstreren tegen Nederlandse aanhangers van de Islamitische Staat (IS) - deze demonstratie ging niet door omdat de groep geen toestemming kreeg om door de Schilderswijk te lopen. Ook de demonstratie van de Muslim Defence League Holland is afgelast.

Demonstratie tegen Islamitische staat

Een andere demonstratie vond plaats op het Spuiplein. Hier protesteerden Koerden tegen IS. De demonstratie was niet van tevoren gepland, zegt Christiaan Pelgrim, correspondent Den Haag:

Twitter avatar christiaanpe Christiaan Pelgrim Op Spuiplein demonstreert zeker honderd man tegen IS en voor de PKK. Ironisch: eerst zou @MDL_Holland hier staan.
Twitter avatar christiaanpe Christiaan Pelgrim Demo van de Koerden op Spuiplein was last-minute aangevraagd

Op de (rustige) betoging kwamen zo’n tweehonderd Koerden af.