Strijd op de biermarkt, Alibaba naar de beurs

Foto EPA

Had je geen tijd om al onze verhalen te lezen? Dit zijn de belangrijkste stukken van de week op een rij.

1. Het was de week van de toenemend complexe driehoeksverhouding op de biermarkt. Heineken werd bekeken door brouwer SABMiller, SABMiller wilde een overname door brouwer AB InBev ontlopen, en Heineken wees iedereen (voorlopig dan) af - en toen vertrok de financieel directeur ook nog eens. Het lijkt erop dat het nog wel even onrustig blijft bij de drie grootsten.

2. Minstens zo groot: internetgigant Alibaba. Die ging naar de beurs voor ruim 50 euro per aandeel na een roadshow over de hele wereld om beleggers enthousiast te maken. Wat voor bedrijf is dat nou eigenlijk? Alibaba in acht getallen.

3. Hema toonbeeld van Hollandsche stabiliteit sinds 1926? Niet meer: Hema gaat het anders doen.

4. Een pakje sigaretten is straks in Zuid-Korea 225 procent duurder dan nu. De NRC Q Marlboro Index berekent waar ter wereld je de meeste sigaretten voor je geld kunt kopen.

5. Weer lekker vergaderd deze week? Dit had je beter niet kunnen zeggen.

6. Het traditionele restaurant verdwijnt. Klanten willen snel en goedkoop (maar wel lekker), geen biefstuk, wijn en natafelen.

7. Crisis in de app-industrie. Iedereen kent de succesverhalen van snel miljoenen verdienen, maar de helft van de ontwikkelaars haalt maandelijks per app nog geen 100 dollar op.

8. Wacht nog heel even voor je iOS 8 installeert op je iPhone/-Pad. Dit is wat wij ervan vinden.

9. De 50PlusBeurs (slogan: HET LEVEN DAAGT JE UIT!) loopt vandaag af. Achter de organisatie zit een ouderenimperium met steeds dezelfde spelers, die onder meer ook achter Plus Magazine, de Nationale Gezondheidsbeurs en website Gezondheidsnet zitten.

10. De hotelbranche heeft last van Airbnb. Dit zijn de toekomststrategieën om zich te wapenen tegen de particuliere verhuursite. Zoals de samenwerking van Ikea en Marriott.

11. Ren je morgen mee aan de Dam tot Damloop? Al dat hardlopen is niet alleen goed voor jou en twee miljoen andere Nederlandse renners, maar ook economisch interessant. Voor deze vijf organisatoren bijvoorbeeld.

    • Anouk van Kampen