Sarkozy keert terug – uit passie én uit bezorgdheid over Marine Le Pen

Oud-president

Frankrijk zou niks meer van hem horen. Maar nu is Sarkozy terug als redder van zijn partij en het land.

Nicolas Sarkozy keert terug in de actieve politiek. De in 2012 weggestemde ex-president van Frankrijk maakte, ondanks de politieke en juridische schandalen die hem achtervolgen, vrijdag via Facebook bekend dat hij kandidaat is voor het voorzitterschap van de centrum-rechtse UMP. De verwachting is dat hij zich vanuit die positie lanceert voor de presidentsverkiezingen in 2017.

Na maanden van speculatie was de aankondiging geen verrassing. Maar na het verlies tegen François Hollande in 2012 klonk Sarkozy nog vrij stellig: „U zult niet meer van mij horen.”

Hij schrijft van gedachten te zijn veranderd door de situatie waarin Frankrijk en zijn eigen partij verkeren. Hoewel Hollande op een dieptepunt in de peilingen staat, weet vooralsnog vooral het Front National van Marine Le Pen volgens de peilingen van die situatie te profiteren.

Sarkozy schrijft: „Ik hou te veel van Frankrijk, ik ben te veel gepassioneerd voor het publieke debat en de toekomst van mijn landgenoten om ze veroordeeld te zien tot een keuze tussen het desperate spektakel van vandaag en het perspectief van uitzichtloze isolatie.”

In zijn eigen partij wordt de 59-jarige oud-leider gezien als de enige die de verschillende kampen kan samenbrengen. Daarvoor moet de UMP, die Sarkozy nergens in zijn tekst bij naam noemt, „van onder tot boven” op de schop, om een „nieuw project” te creëren dat „traditionele scheidslijnen overbrugt”.

Verschillende partijkopstukken hebben zich de laatste weken voor een comeback uitgesproken. Op 29 november stemmen de ruim 250.000 leden van de UMP. Hoewel er twee andere kandidaten zijn, lijkt Sarkozy het zonder problemen te kunnen halen. Hij moet dan iets doen aan de enorme schulden van de partij, veroorzaakt door zijn eigen campagne in 2012.