‘Rusland probeert MH17-onderzoek te frustreren’

Gisteren vergaderde de VN-Veiligheidsraad over het rapport over de crash van de MH17. „Rusland staat volstrekt alleen in zijn kritiek.”

Rusland probeert het onafhankelijke onderzoek naar de crash van vlucht MH17 in diskrediet te brengen. Moskou zou „heel erg nerveus” zijn over het onderzoek. Dat zei minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) vrijdag in New York, na een zitting van de VN-Veiligheidsraad. De raad vergaderde over het eerste rapport dat de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid deze maand uitbracht over het neerhalen van het toestel. Het verongelukte op 17 juli.

De Russische VN-ambassadeur Tsjoerkin verweet de Onderzoeksraad onverschilligheid bij het verzamelen van informatie ter plekke. Ook zei hij dat het rapport nog veel vragen onbeantwoord laat.

„Rusland staat volstrekt alleen in zijn kritiek”, zei Timmermans, „en heeft het omgekeerde bereikt van wat het beoogde: het onderzoek heeft in de Veiligheidsraad juist brede steun gekregen van de wereldgemeenschap. Iedereen vindt dat het onderzoek moet worden voortgezet – en de Russen hebben gezegd dat ze daar toch ook voor zijn.”

Timmermans erkende overigens dat er nog veel vragen onbeantwoord zijn – „daar is iedereen het over eens”. Hij wees er verder op dat de Onderzoeksraad onafhankelijk van de Nederlandse regering is, en dat er ook Russische onderzoekers aan het rapport hebben meegewerkt.

Dat de onderzoekers op de plaats van de ramp nu niet actief zijn, weet Timmermans aan de veiligheidssituatie. „We hebben deze week nog gezien dat het te onveilig is om er te werken is, toen een missie van de OVSE onder vuur kwam te liggen.”

De Russische VN-ambassadeur beklaagde zich dat een aantal landen de ramp „gebruikt heeft om internationale spanningen te vergroten. Zonder enig geverifieerd bewijs hebben ze verklaringen afgeven waarin de rebellen al als schuldigen werden aangewezen en ons land verantwoordelijk werd gesteld voor het begaan van ernstige internationale schendingen”.

Dat zou een poging zijn om de uitkomst van het onderzoek te beïnvloeden. Rusland zou het slachtoffer zijn van „een informatie-oorlog”. Minister Timmermans verzekerde de Veiligheidsraad: „Mijn regering gaat het om de waarheid en niets dan de waarheid.”

Ambassadeur Tsjoerkin, op wiens verzoek de Veiligheidsraad vrijdag over de MH17-ramp sprak, wierp ook de vraag op waarom landen die zeggen dat satellietbeelden laten zien dat het vliegtuig is neergehaald door een raket uit rebellengebied, die beelden niet openbaar maken.

Timmermans zei tegen journalisten dat hij een van de moeilijkste dingen in de omgang met de Russen vindt „dat ze in één adem zeggen dat ze geen invloed hebben op de separatisten, en tegelijk dat ze hun troepen zullen terughalen.” Het is het één of het ander, aldus de minister.