Orkest in Enschede heet nu: HET Symfonieorkest

HET Symfonieorkest. Dat is vanaf vandaag de nieuwe naam van het voormalige Orkest van het Oosten in Enschede. Het orkest noemde zich tussen oktober 2011 en juli 2014 Nederlands Symfonieorkest (NedSym), wat leidde tot een slepende rechtszaak met het Nederlands Philharmonisch Orkest in Amsterdam (NedPhO), dat vreesde voor naamsverwarring. De rechter in Amsterdam gaf het NedPhO eerder deze maand na een bodemprocedure definitief gelijk, waarna het orkest in Enschede op zoek ging naar een nieuwe naam.

Orkestdirecteur Harm Mannak ontkent niet dat hij liever had gehad dat zijn orkest de naam Nederlands Symfonieorkest had mogen behouden. Maar de nieuwe naam communiceert in drie letters „simpel en toepasselijk” het profiel van het orkest, denkt Manneke. HET staat voor ‘herkenbaar, eigentijds en toekomstgericht’. Mannak: „Onze ambitie is en blijft een orkest van deze tijd te zijn en het verhaal van de klassieke muziek naar zo veel mogelijk mensen uit te dragen.” In het buitenland en op cd’s blijft HET Symfonieorkest zich overigens Netherlands Symphony Orchestra noemen.

HET Symfonieorkest richt zich in zijn activiteiten vooral op Overijssel, waar het jaarlijks in allerlei bezettingen (variërend van 3 tot 70 musici) ruim driehonderd concerten verzorgt. Die toename van het aantal activiteiten in wisselende bezetting is mogelijk doordat musici geen ambtenarenstatus meer hebben, en flexibeler inzetbaar zijn. Een subsidiekorting van veertig procent in 2012 werd intern vertaald in een bezuiniging van 15 procent. Met meer inkomsten van sponsoren, mecenassen en vooral fondsen uit binnen- en buitenland wil het orkest het budget op niveau houden.

    • Mischa Spel