PvdA wil lijstverbinding met GL en SP. Maar SP vindt het voorstel ‘krankzinnig’

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans spreekt tijdens de politieke ledenraad van de PvdA in Den Bosch. De partij wil een lijstverbinding met GroenLinks en de SP tijdens de komende Eerste Kamerverkiezingen.
Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans spreekt tijdens de politieke ledenraad van de PvdA in Den Bosch. De partij wil een lijstverbinding met GroenLinks en de SP tijdens de komende Eerste Kamerverkiezingen. ANP/ Koen Verheijden

De PvdA wil voor de Eerste Kamerverkiezingen van volgend jaar mei een lijstverbinding aangaan met GroenLinks en de SP.

Twitter avatar thijsniemant T Niemantsverdriet De PvdA wil bij de Eerste Kamerverkiezingen volgend jaar een lijstverbinding met GL en SP, zo besluit de ledenraad vanmiddag. #pvda

Over de motie van de jongerenafdeling van de PvdA wordt later vandaag gestemd. De reden achter de lijstverbinding is het feit dat de linkse partijen er slecht voor staan in de peilingen. Het hoofdbestuur is positief over het plan.

SP: ‘krankzinnig voorstel’

Volgens onze politiek redacteur Thijs Niemantsverdriet zegt de SP niet in te kunnen gaan op het voorstel, omdat lijstverbindingen sinds de vorige verkiezingen voor de Eerste Kamer niet meer zijn toegestaan. SP-Kamerlid Ronald van Raak vindt het voorstel “krankzinnig”.

“Het was nota bene de PvdA die het initiatief [tot afschaffing van lijstverbindingen] heeft genomen destijds, omdat die lijstverbindingen alleen maar gebruikt werden voor politieke spelletjes. Dat de PvdA nu toch een lijstverbinding wil, riekt ernaar dat ze weer politieke spelletjes willen gaan spelen.”

Provinciale staten? Of eerste kamer?

Plasterk schreef op Twitter dat het voorstel niet om de Eerste Kamerverkiezingen gaat, maar om de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Leden van de Provinciale Staten kiezen de leden voor de Eerste Kamer. Dat heet ‘getrapte verkiezingen’: mensen in de provincies kiezen de leden voor de Provinciale Staten, die stemmen voor Eerste Kamerleden - enzovoorts.

Twitter avatar RPlasterk Ronald Plasterk Lijstverbindingen bij verkiezing Provinciale Staten kunnen. Dat kan effect hebben bij restzetels PS (en zo doorwerken in samenstelling EK).

Eerdere lijstverbindingen in de Tweede Kamer

Bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen, in 2012, gingen de drie partijen een lijstverbinding aan om zo meer kans te maken op restzetels. Bij de afgelopen Europese verkiezingen van dit jaar ging de PvdA met alleen GroenLinks een lijstverbinding aan. Dat deden ze in 2009 ook.

Volg onze politiek redacteur Thijs Niemantsverdriet op Twitter. Hij is de hele dag bij de politieke ledenraad van de PvdA in Den Bosch.