Plots bewoog er iets

Over elk onderwerp – hoe klein ook – is oneindig veel te vertellen. Lex Boon koos ooit voor de ananas, en neemt ons mee. Deze week: de slang van Lillooet.

De ananas lag al tweeënhalve dag in de koelkast, in het plastic tasje dat Natalie Humble van supermarkt Lillooet Foods had meegekregen. Toen ze de ananas kocht had ze niets gemerkt. Toen ze samen met haar zoontje de boodschappen uitruimde ook niet. Maar nu ze de Del Monte Gold-ananas (maat 8) uit de koelkast haalde, om hem te verwerken in een fruitsalade, zag ze in de kroon van de ananas plots iets bewegen.

Natalie gilde het uit, liet de ananas vallen en rende hysterisch de woonkamer in. „Er is iets mis met de ananas!”

Haar man en haar zoon keken haar verward en vragend aan. Natalie: „Ik denk dat er een slang in zit.”

In Lillooet, een klein dorpje in de Coast Mountains van de westelijke Canadese provincie Brits-Columbia, kom je in de zomer wel vaker slangen tegen. Maar zo’n slang had Natalie nog nooit gezien. Dun en zo’n 20 centimeter lang. Oranje tong, een beetje lichtblauwgrijs van kleur en met donkere stippen op de rug. Toen ze van de schrik was bekomen pakte ze de slang met een stevige tuinhandschoen op, en stopte hem in een potje.

Omg! I found this snake living in my pineapple!” schreef ze op Facebook, met daaronder een foto. Een bevriende bioloog herkende de soort: het was er een uit de familie van de gladde slangen (Colubridae). Niet giftig, vermoedelijk afkomstig uit Costa Rica.

Dat is niet heel verrassend, want vrijwel iedere verse ananas in Canada komt uit Costa Rica, net zoals de ananassen hier in Europa. Het land is sinds kort zelfs officieel een ananasrepubliek in plaats van een bananenrepubliek; in de eerste helft van dit jaar leverde de export van ananas meer op dan die van bananen, aldus het Costa Ricaanse exportbureau Procomer.

De ananasproductie is er in vijftien jaar tijd verdriedubbeld, waarmee het land nu de op een na grootste ananasproducent ter wereld is. En er zijn plannen om de nummer één, Thailand, op korte termijn voorbij te streven. Na jaren van overleg worden binnenkort voor het eerst ananassen naar China geëxporteerd. Als die markt aanslaat dan zal de productie van Costa Rica misschien wel verdubbelen, is de verwachting.

En dat is allemaal te danken aan – of de schuld van, het is maar hoe je het ziet – Del Monte, het bedrijf dat met de introductie van de MD2-variëteit de ananaswereld op zijn kop zette.

En dus vermoedelijk een ananas met een levende slang leverde aan de dorpssupermarkt van Lillooet. Zelf ontkent het bedrijf ook maar iets te maken te hebben met het voorval. Toen Natalie haar beklag deed, kreeg ze een linkje met een YouTube-video toegestuurd waarin te zien is hoe de ananassen uitgebreid worden gewassen voordat ze worden verpakt.

Maar Natalie kon zich er al niet meer zo druk om maken. Het mysterie van de slang was dan misschien niet helemaal opgelost, de ananas smaakte er niet minder om.

    • Lex Boon