Opinie

    • Paulien Cornelisse

Stofzuiger

Op prinsjesdag vertoonde ik, ik geef het maar toe, troonredevermijdend gedrag (TVG). Tijdens het tvg’en las ik de krant, dat dan weer wel, en daar zag ik foto’s van hoe de rode loper voor de Ridderzaal werd gestofzuigd.

En dat door de jaren heen.

Dit is nu een onderwerp waar ik uren met plezier over na kan denken.

Zo zien we op de foto’s dat er in 2008 een lavendelblauwe stofzuiger was, een gezellig rechtoprijdertje, met de slang in het midden. (Soms worden ze geleverd met opgetekende oogjes, zodat ze er echt als mannetjes uitzien, zie figuur 1).

In 2009 was er daarentegen een enge moderne zuiger, met onbehaaglijke aluminium details. Die is er maar een jaar geweest, want vanaf 2010 was er weer eentje zoals in 2008, maar dan in het hardgroen.

Hoe is dat gegaan in 2009?

Wie heeft besloten terug te gaan naar het oude vertrouwde model?

Is er ruzie geweest?

Spanningen?

Je zou je kunnen afvragen of er niet gewoon verschillende stofzuigers aanwezig zijn in de Ridderzaal, maar ik ben er een keer geweest, en mijn conclusie is: waarschijnlijk niet.

De zaal zelf is best mooi, maar de wc’s bijvoorbeeld, die zijn bruin betegeld.

Het ruikt er overal naar groentesoep, een beetje zoals in een bejaardentehuis of een jeugdherberg.

Ik kan op de Ridderzaal, los van de zaal zelf, alleen maar het bijvoeglijk naamwoord ‘scharrig’ plakken.

Dus natuurlijk staat daar niet een heel stofzuigerpark. Er is maar één stofzuiger, onder een donkerbruine jarenzeventigtrap in een hok, waarvan maar één persoon de sleutel heeft. Erbij hangt een briefje met „snoer oprollen aub!!!”.

De enge moderne stofzuiger uit 2009 is stiekem weggegeven.

Ooit kocht ik een stofzuiger om mijzelf te troosten voor een of andere soort ellende. Het was de beste stofzuiger op aarde. Die er ook nog heel leuk uitzag, namelijk geel, en je kon je eigen huidschilfers zien rondwervelen tijdens het zuigen.

Stofzuigen, geen hobby van me, zou op deze manier dragelijk worden.

Bleek natuurlijk dat de beste stofzuiger ter wereld een te kort snoer had, en een straaljagermotor met dito geluid. En, ik had daar niet bij stilgestaan: als je een object koopt om jezelf te troosten, zal dat object je altijd herinneren aan de ellende die aan de troost vooraf ging. Ik kan niet stofzuigen zonder te denken aan ellende.

En ik verlang naar zo’n vrolijke groene stofzuiger uit de Ridderzaal.

    • Paulien Cornelisse